Koronavirüs akıl sağlığını da etkiliyor

Koronavirüs akıl sağlığını da etkiliyor

İtalya’da yapılan araştırmaya göre virüse yakalanıp sonrasında şifa bulan kişilerde stres bozukluğu, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar görülüyor. Ayrıca virüse yakalanmak utanç duygusunu artırıyor.

İtalya’da yapılan araştırma, koronavirüsün insanların akıl sağlığını da etkilediğii ortaya çıkardı. İtalya’nın Milano şehrindeki San Raffaele Hastanesi’nde görevli olan doktorlar, koronavirüs tedavisi gören 402 hastayı, taburcu ettikten sonra takibe aldı. 265’i erkek, 137’si kadın olan bu hastalar, evlerine gittikten bir ay sonra yeniden muayene edildi. Yapılan incelemede yarısından fazlasında en az bir psikolojik rahatsızlık olduğu gözlendi. Vakaların yüzde 28’inde travma sonrası stres bozukluğu, yüzde 31’inde depresyon, yüzde 42’sinde anksiyete, yüzde 40’ında uykusuzluk, yüzde 20’sindeyse saplantı bozukluğu (obsesif kompülsif bozukluk) saptandı. 

Çalışma ile ilgili bilgi veren hastanenin Psikiyatri ve Klinik Psikobiyoloji Araştırma Birimi Grup Lideri Profesör Francesco Benedetti, “Hastalardaki bu ruhsal durumu, bağışıklık sisteminin işleyişindeki farklılıklara bağlıyoruz” dedi. 

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka bulgu da, hastaneye yatırılarak tedavi altına alınan koronavirüs enfeksiyonu vakalarında görülen psikolojik etkilerin hastaneye yatırılmadan, evlerinde tedavi edilen hastalara oranla daha hafif seyretmesi. 

Ayrıca virüs yüzünden yaşanan sosyal tecrit, başkalarına bulaştırma korkusu, “koronalı” damgası da hastalarda utanç duygusunu tetikleyip onları aşırı strese sokabiliyor.

+49 – ROMA

FOTO:  Yuris Alhumaydy on Unsplash

HABERE YORUM KAT