Koronavirüs AB ekonomisini canevinden vurdu: Yüzde 8,3 küçülme

Koronavirüs AB ekonomisini canevinden vurdu: Yüzde 8,3 küçülme

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yeni raporunda, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle AB ekonomisinin bu yıl yüzde 8,3 oranında daralacağı öngörüsünde bulundu. Avro Bölgesi daha da zor durumda.

AB Komisyonu, “2020 Yaz Ekonomik Tahminleri” raporunu yayımladı ve pek iyimser olmayan bir tablo ortaya koydu. “Geniş Farklılıklarla Daha Derin Durgunluk” başlıklı raporda, Avro Bölgesi'nin 2020 yılında yüzde 8,7 küçüleceği, 2021'de ise yüzde 6,1 büyüyeceği tahminine yer verildi. 

Raporda, AB ekonomisinin 2020'de yüzde 8,3 küçüleceği, 2021 yılında ise yüzde 5,8 büyüyeceği öngörüldü. 

Raporda, bu yıl Avrupa'nın başat ekonomisi Almanya'nın yüzde 6,3, Fransa'nın yüzde 10,6, İtalya'nın yüzde 11,2, İspanya'nın yüze 10,9, Hollanda'nın yüzde 6,8, Belçika'nın yüzde 8,8, Yunanistan'ın yüzde 9 ve Avusturya'nın yüzde 7,1 oranında küçüleceği tahmin edildi.

Enflasyon oranının bu yıl AB'de yüzde 0,6, Avro Bölgesi'nde ise yüzde 0,3 olacağı öngörülen raporda, kısıtlayıcı önlemlerin öngörülenden yavaş kaldırılmasının ekonomik faaliyetleri daha fazla etkilediği, sonuçta, AB ekonomisinin bu yıl salgından ötürü derin bir durgunluk yaşayacağı belirtildi.

BÜYÜK RİSKLER GİZLİ

Raporda, tahminlere ilişkin aşağı yönlü risklerin yoğun olduğuna işaret edilerek, salgının boyutunun, süresinin ve gelecekte uygulanabilecek kısıtlayıcı önlemlerin belirsiz olduğu da kaydedildi.

Mevcut tahminin kısıtlayıcı tedbirlerin gevşemeye devam edeceği ve ikinci dalga olmayacağı varsayımlarına dayandığı ifade edilen raporda, işgücü piyasalarına, şirket likiditelerine ve  finansal piyasalara yönelik riskler bulunduğuna işaret edildi.

İngiltere ile AB arasında gelecekteki ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma yapılamamasının iki tarafın ekonomisini de olumsuz etkileyeceği belirtilen raporda, korumacı ekonomi politikalarının ve üretimde küresel arz zincirinden uzaklaşmanın ticaret ve ekonomiyi olumsuz etkileyeceği kaydedildi.

Raporda, Covid-19'a karşı hızla bir aşının geliştirilmesi ve AB Komisyonunun  hazırladığı kurtarma programının üye ülkelerce kabul edilmesinin olumlu etkileri olacağı bildirildi.

Raporla ilgili Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu'nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, “Salgın, Avrupa ekonomisini beklenenden daha sert etkiledi” dedi.

Sürecin halen belirsizliklerle dolu olduğuna ve aşağı yönlü risklerin devam ettiğine işaret eden Gentiloni, 2020 yılındaki daralmanın önceki tahminlerinden yüzde 1 daha olumsuz olduğunu vurguladı.

+49 – BRÜKSEL 

FOTO:  Mauro Sbicego on Unsplash

HABERE YORUM KAT