Koronadan öğrencilere ağır darbe: On binlerce öğrenci kredi peşinde

 Koronadan öğrencilere ağır darbe: On binlerce öğrenci kredi peşinde

Korona krizinde “öğrenci işleri” olarak bilinen yan işler de sekteye uğradı. Bundan etkilenen on binlerce öğrenci krediler ve acil yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor.

Federal Almanya’da pandemi dolayısıyla son birkaç ay içinde on binlerce öğrenci yüksek tutarlarda borçlandı ya da devlet yardımı için başvuruda bulundu. 

Federal Eğitim Bakanlığı, Federal Meclis Eğitim Komisyonu’na  gönderdiği  mektupta mayıs ayından bu yana KfW’ye (Yeniden Yapılanma Kredi Kurumu) 22 binden fazla öğrencinin toplam 641,6 milyon avro tutarında kredi başvurusunda bulunduğunu bildirdi. Alman Basın Ajansı DPA’nın haberine göre ayrıca 41 binden fazla durumda da devlet acil yardım programları çerçevesinde  toplam 17 milyon avro ödeme yapıldığı belirtildi.

KORONA YARDIMINDA İKİ DESTEK SÜTUNU

Eğitim Bakanlığı, finansal desteğe ihtiyacı olan öğrenciler için iki yardım seçeneği oluşturdu: Öğrenciler eğitimlerinin yanı sıra ek işlerde çalıştıkları halde banka hesaplarına para yatırılmadığını eksrelerle kanıtlıyorlarsa geri ödeme koşulu olmadan 100 milyon avroluk acil yardım bütçesinden yararlanabiliyorlar. Buna göre devlet söz konusu öğrencilere haziran, temmuz ve ağustos ayları için ayda 100 ila maksimum 500 avro ödüyor.  

İkinci seçenek ise krizden önce de var olan ancak Mayıs-Mart 2021’den itibaren olan faizsiz KfW öğrenci kredisi. Bakanlık, nisan ayına göre başvurularda önemli bir artış olduğunu kaydetti.

Öte yandan Birlik’90/Yeşiller Federal Meclis Grubu Yüksek Öğrenim Politikaları Sözcüsü Kai Gehring, “Pandemi krizinde her iki öğrenciden birinin korona yardım başvurusunun reddedilmesi skandaldır. Sözde yardımının modelleri o kadar perişan durumda ki, acil durumlarda öğrenciler geçimlerini sağlamak için KfW öğrenci kredisine zorlanıyorlar” dedi. 

+49 – BERLİN

FOTO: picture alliance / Silas Stein/dpa

 

HABERE YORUM KAT