Korona vurgunu yemişti: Avrupa devi Lufthansa'yı devlet kurtarıyor

Korona vurgunu yemişti: Avrupa devi Lufthansa'yı devlet kurtarıyor

Dünya havayolu taşımacılığında en büyükler arasında yer alan Lufthansa'nın, Alman devletinin doğrudan desteği olmazsa ödeme güçlüğüne gireceği kesinleşti. AB, koşullu bir devlet desteğine kapı araladı.

Olağanüstü genel kurulun hemen öncesinde hisse sahiplerine seslenen Lufthansa yönetimi, devletten gelecek bir kurtarma paketi dışında ortada pek bir şansın bulunmadığını yeniden hatırlattı. Ortakların, yönetimin planlarını onay vermesi halinde şirketin ödeme güçlüğüne girmeyeceğini kaydeden Denetleme Kurulu Başkanı Karl-Ludwig Kley, “Paramız kalmadı” diyerek böyle bir devlet desteği olmaması halinde ünlü şirketin iflasa gideceğini belirtenlere hak vermiş oldu. 

DAHA ETKİN, DAHA ÇEVİK 

Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanı Carsten Spohr da şirketin daha etkin ve çevik olması gerektiğini bildirdi. Özellikle Almanya'da çok sayıda Türk çalışana ve Türkiye'de de iştiraklere sahip şirketin, zaman içinde “can yakıcı personel kararları alacağını” bildiren Spohr, devletten gelecek 9 milyarı aşan bir kurtarma paketinin yol gösterici niteliğine dikkat çekti. Spohr, “Kuşku yok ki, işletmemiz açısından tarihsel bir anı yaşamaktayız” diye konuştu. 

Bu arada şirket yönetiminin, olağanüstü genel kurul öncesinde büyük ortak Heinz Hermann Thiele'nin de sorun olmayacağını açıklamasıyla derin bir nefes aldığı gözlendi. Bir süre önce şirketin yüzde 15'ini satın alan ve bir anda kararları engelleyebilecek bir güce erişen Thiele, genel kurul öncesinde yönetimin kararlarını onaylayacağını, başlangıçtaki endişelerine rağmen kararları bloke etmeyeceğini belirtti. Bu açıklama üzerine borsadaki Lufthansa hisset senetleri yüzde 12 değer kazandı. Bu arada AB Rekabet Kurulu da Alman devletinin Lufthansa'ya verdiği desteğe yeşil ışık yaktı. 

HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI BİTİNCE, ÇÖKÜŞ GELDİ 

Uçakların hangarlara kapatılmasına yol açan korona krizi, Alman devini bir anda yok olma noktasına getirdi. Spohr, yeniden başlamak için gerekli birikime sahip olmadıklarını, dolayısıyla kendi başlarına böyle bir girişimde bulunamayacaklarını belirterek, “İstikrar paketi bir hediyedir” diye konuştu. Kredi, sessiz ortaklık ve devletin katılımından oluşan parçalarla kurtarma paketinin, şirketin iflasını önleyebileceğini belirten Spoh, devlet dışında 9 milyar avro bulmalarının mümkün olamayacağının da altını çizdi. 

+49 – FRANKFURT

Foto: Reuters

HABERE YORUM KAT