Korona savaşları: Gökten oluk oluk para yağacak da, bu selin sonucu ne olacak?

Korona savaşları: Gökten oluk oluk para yağacak da, bu selin sonucu ne olacak?

Avrupalı ekonomistlere göre AB ekonomisini zor günler bekliyor. Koronavirüsün ortalığı kasıp kavurmaya devam edeceğini belirten uzmanlar, izlenecek gevşek para politikasıyla piyasaların avroya boğulacağını kaydettiler. Sonuç, belirsiz.

Avrupa piyasalarına bütün kanallardan para yağdırılacak: Çünkü özellikle koronavirüs Avrupa piyasalarını kasıp kavururken, AB üyesi devletler salgınla mücadele için serbestçe borçlanma haklarının olduğuna inanıyor. AB Komiseri Paolo Gentiloni, Avro Grubu toplantısından sonra yaptığı açıklamalarda, borçlanmayı sınırlayan maddelerle bağlı olmamanın 2021’de de süreceği uyarısında bulundu. 

Bunun anlamı, AB’nin kamu borçlanması ve bütçe açığı kurallarının bir süre daha yürürlük dışı bırakılacağı ve piyasalara kesintisiz para pompalanacağıdır. Bu kaydi paranın yaratacağı etkinin sonuçları henüz bilinmiyor. Nitekim Avro Grubu Başkanı Paschal Dohonoe, “daha normal” bir bütçe politikasına dönüş için tartışmanın henüz başlamadığını, başlayacak gibi de görünmediğini belirtti. 

AB devletleri, borçlanma sınırlarıyla ilgili kuralı yürürlükten kaldırabilecek özel bir koşula sahipler. İngilizcede “General Escape Clause” denilen bu özel anlaşma hükmünü ve büyüme paktını, AB devletleri tarihlerinde ilk kez bu bahar aktif hale getirdiler. Böylece AB devletlerinin pandeminin sonuçlarıyla mücadele edebilmesi sağlandı. 

BORÇLANMA KURALI VE ÖZEL HÜKÜM

AB kuralına göre, bütçe açığı o ülkenin GSYİH’nın yüzde 3’ünden, kamu borçlanması da yine GSYİH'sının yüzde 60’ından fazla olamıyor. Ancak Almanya bile milyarlarca avro tutarında borçlanarak bu kamu borçlarını şirketler ve serbest meslek sahipleri için kısa çalışma yardımı, finansal destek, kredi ve kefaletlere yatırdı. 

Paschal Donhoe'ye göre, mevcut mali politika üzerine maliye bakanları arasında tam bir görüş birliği hâkim. Böylece mevcut işlerin ve işyerlerinin korunmasına yönelik yatırımlar yapılabildi. 

AB Ekonomi Komiseri Gentiloni ise bu uygulanan araçların yararının sürekli denetlenmesinden yana olduğunu savundu ve “Bunların kesin hedefleri olmalı, zaman olarak da sınırlanmalıdır. Elbette ilk acil yardım dönemi ile uzun vadeli iyileşme arasında farklar var. Geçiş dönemi muhtemelen akışkan olacak” diye konuştu. 

AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni'ye göre AB'nin önündeki 9 ay, zor ve yönü belirleyecek kesinlikte bir zamana karşılık geliyor. “Avrupa ekonomisinin yönünü bu sert ve belirsizlikle yüklü sularda bulmak zorundayız” diyen Gentiloni için en önemli mesele, ekonomiyi iyileştirmek için 750 milyar avro programı çerçevesinde karara bağlanan AB Fonu’na start vermek. Gentiloni, “Bu fon, acil bir biçimde ihtiyaç duyulan güveni teşvik edecek ve finans piyasalarınca kabul görecektir”  görüşünde.

Ancak henüz kimse trilyonları bulacak bu kaydi paranın sonunda ekonominin nerelerine yöneleceği ve özellikle de finans piyasalarında nasıl kitle imha silahına dönüşmeyeceği sorusuna genel kabul gören bir yanıt vermiş değil. Salgının sonuçları kadar, ekonominin de ufukları belirsizlik içeriyor. 

+49-FRANKFURT

FOTO: John Thys / DPA

HABERE YORUM KAT