Korona, sağlık sistemindeki dijitalleştirmeyi hızlandırıyor mu?

Korona, sağlık sistemindeki dijitalleştirmeyi hızlandırıyor mu?

Pandemi hayatımızın her alanında yeni gelişmelere gebe... Özellikle sağlık sistemi pandemiden etkilenen kolların başında geliyor.

Sağlık alanında hizmet veren kurum ve kuruluşların online ortamda bilgi paylaşım işlevi her geçen gün artarak devam etmektedir. Çünkü dijitalleşme hayatımızın bütün alanında kendini göstermektedir. Sağlık sigorta kurumları, sağlık alanında hizmet sunan doktorlar, hastaneler, eczaneler ve diğerleri dijitalleşme yolunda az da olsa kolaylaştırıcı adımlar atıyor.

1 Ekim 2021 tarihinden itibaren eAU yani elektronik rapor hayatımıza girecek. Bundan sonra İş görememezlik raporu elektronik olarak sağlık kurum ve kuruluşları tarafından hastalık sigortası kurumlarına gönderilecek. Hasta olan kişi ve işvereni için eski uygulama devam edecek. Hastalık sigortasına gönderilen kısım 1 ekimden itibaren dijital olarak gönderilecek.

Teknik olarak bu işe hazır olamayan hizmet kurum ve kuruluşları 2021 yılının sonuna kadar eski sistemi kullanabilecekler.

Ev ziyareti ile rapor düzenleme teknik olarak mümkün olmadığından en erken hizmet veren kurumun tekrar teknik hizmet alanına dönmesinden sonra düzenlenir ve dijital ortamda hastalık sigorta kurumuna gecikmeli olarak gönderilir.

1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren iş görememezlik raporu hastalık sigorta kurumları tarafından işvereneler online ortamda gönderilecek. Yani çalışan olarak bu yükten 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren kurtulmuş olacak.


Elektronik ortamda hayatımıza giren başlıca yenilikler

 2018 yılında başlayan ve 3006.2019 federal düzeyde hayatımıza giren sigortalının temel verilerinin yönetimi yani VSDM Versichertenstammdatenmanagement: Elektronik sağlık sigorta kartında bulunan sigortalının temel verilerin güncel olup olmadığının kontrol edilebilmesi bunların değiştirilebilmesi

2020 yılının ortasından beri Acil verilerin yönetimi yani NFDM Notfalldatenmanagement: Tıbbi gerekliliği olan verilerin elektronik sağlık sigorta kartına hastanın isteği doğrultusunda işlenmesi ve bu bilgilerin sağlık hizmeti veren kurumlara gösterilmesi.

2020 yılın ortasından beri hastanın elektronik ortamda İlaç planlaması yani eMP elektronischer Medikationsplan: Hastanın isteği doğrultusunda hastanın alerjik durumu, kronik rahatsız olup olmadığı, aldığı ilaçlar elektronik sağlık sigorta kartında saklanabilir ve hastanın isteği doğrultusunda hizmet aldığı kuruma göstere bilinir.

Sonbahar 2020 elektronik doktor mektubu yani eArztbrief: Nisan 2021 tarihinden itibaren federal düzeyde hayatımıza giren elektronik doktor mektubu Praxisverwaltungssystem yani muayene yönetimi sistemi adı verilen bir sistem sayesinde doktor hastalarının rapor ve muayene sonucunu bu şekilde kendi aralarından elektronik mektubu hizmeti ile yapabiliyorlar.

 01.01.2022 Elektronik reçete yani eRezept: 01 Ocak 2022 yılında elektronik reçete mecburi olacak.

HABERE YORUM KAT