Korona önlemleri: Avrupa’nın en büyük ekonomisi de çok zor bir kışa giriyor

Korona önlemleri: Avrupa’nın en büyük ekonomisi de çok zor bir kışa giriyor

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), Covid-19 salgınının ikinci dalgası ve buna bağlı sert kısıtlamaların, Alman ekonomisinin kış aylarında gerilemesine neden olacağını belirtti. İhracattaki olumlu gelişmeler ise büyük gerilemeyi frenliyor.

DIW, Almanya’ya ilişkin aralık ayı ekonomik barometresini açıkladı. Buna göre, ekonomik barometre aralıkta 14,7 puan düşerek 115,3 puana geriledi. DIW’in açıklamasında, yüksek seyreden Covid-19 vaka sayısının ve sert kısıtlamaların ekonomik performansın kışın gerilemesine neden olacağını, Alman ekonomisinin ancak salgındaki vaka sayıları önemli ölçüde düşerse şubattan itibaren toparlanma yoluna dönebileceği ifade edildi.

Bu yılın son çeyreğinde GSYH’nin yaklaşık yüzde 1 daralacağı öngörüsünün aktarıldığı açıklamada, “Gelecek yılın ilk çeyreğinde düşüş muhtemelen daha da yüksek olacak” ifadesine yer verildi.

DIW Ekonomi Direktörü Claus Michelsen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Acı verici olsa da, en azından ocak ayının sonuna kadar Covid-19 nedeniyle sıkı önlemleri sürdürmek zorunda kalacağız” dedi. DIW ayrıca, son zamanlarda Alman şirketleri arasında geleceğe yönelik duyarlılığın arttığını belirterek, Covid-19’da vaka sayısı azalırsa, ilkbaharda ekonomik olarak üretimde önemli artışların beklenebileceğini öngördü.

Açıklamada, “Hatta sanayinin kışı nispeten sağlam bir şekilde atlatabileceğine dair göstergeler var. Çünkü salgında ikinci dalgaya ilkbahardaki birinci dalgadan daha iyi hazırlanıldı. Örneğin, sanayi teslimatlarında sorun yaşanmıyor. Hizmet sağlayıcılar da geleceğe biraz daha güvenle bakıyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

İHRACAT EKONOMİYİ TAŞIYOR

Öte yandan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya için aralık ayı ihracat beklentisi anketinin sonuçlarını yayımladı. Buna göre, Almanya’da geçen ay eksi 1 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, aralıkta yükseldi. Endeks, aralıkta 2,4 puan artarak 1,4 puana çıktı.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, 2 bin 300 firmanın katıldığı ankete ilişkin yaptığı değerlendirmede, Alman ihracatçılar arasında duyarlılığın bir şekilde canlandığını belirterek, “Brexit’te uzlaşılmamış ticaret anlaşması gibi görünümü bozan çok fazla belirsizlik olması, Alman şirketlerin gelecek yılın ilk çeyreği için ihracat beklentisinin ihtiyatlı kalmasını sağlıyor” ifadesini kullandı.

Otomotiv sektöründe mevcut uluslararası ticaretin istikrarlı olduğunu belirten Fuest, gıda sektörünün önemli zorluklar öngördüğünü, kimya sektörü, makine ve teçhizat üreticilerinin ise ihracatlarının artmasını beklediğini kaydetti. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), ülkenin ihracatının bu yıl 2019’a göre yüzde 15 düşeceği, gelecek yıl ise yüzde 5 büyüyeceği öngörüsünde bulunuyor.

+49 – FRANKFURT/BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT