Korona öfkesi: Otelciler, gastronomlar, turizmciler standart istiyor

Korona öfkesi: Otelciler, gastronomlar, turizmciler standart istiyor

Almanya’da artan korona vakaları dolayısıyla çeşitli bölgelerde uygulanan sertleştirilmiş önlemlere otelcilerden, turizmcilerden ve gastronomlardan eleştiri yağıyor. Sektör tam anlamıyla çökmüş durumda.

Federal Almanya’da okullarda sonbahar tatilinin de başlamasıyla birlikte ülke içinde seyahat ve tatile getirilen kısıtlamalar eleştiri oklarının hedefine oturdu. Ortada tam bir belirsizlik olduğu ileri sürüldü. 

Alman Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK) Başkanı Eric Schweitzer, konaklama yasaklarını “koordine olmayan düzenlemeler” sözleriyle eleştirdi.  Funke medya grubuna konuşan Schweitzer “Koordinasyosuzluk bu şu anda şirketlerde  büyük bir belirsizliğe neden oluyor. Sonuçta turizm sektöründeki şirketler güvenli hijyen konseptleri üzerinde çalıştılar, dijital çözümler geliştirdiler ve zor şartlar altında çalışmaya devam ettiler” dedi.

Otelciler ve Lokantacılar Birliği Genel Müdürü Ingrid Hartges de “ulusal düzeyde bir standart düzenlemenin olmamasını” eleştirdi. Hartges, “Hem konukların hem de otelcilerin sayısız sorusu var ve neyin geçerli olduğunu kimse tam olarak bilmiyor. Bu nedenle acilen standart getirilmesi gerekiyor. Örneğin iş seyahatine çıkanların konaklama yasaklarından muaf tutulduğu açık olmalıdır” diye konuştu.

KAPATMA UYGULAMASI VE ALKOL YASAKLARI

Hastalık Kasası Doktorları Birliği Başkanı Andreas Gassen de eyaletleri katı önlemlerle ilgili olarak suçladı. Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine konuşan Gassen “Bu düzenleme çılgınlığı çoğu zaman ters etki yaratıyor” dedi ve Almanya içinde seyahat etmeyi “sözde bir tehlike” olarak nitelendirdi. Gassen büyük düğünler, et işleme fabrikaları ve kontrolsüz kutlamaların salgını tetiklediğine işaret ederken, Berlin'deki gibi mekânlara uygulanan belirli sürelerdeki kapatma ve alkol yasaklarını da “sorgulanabilir olmanın da ötesinde” diye niteledi. Gassen, “Anlaşılmaz düzenlemelerin karmakarışıklığı nedeniyle, gerçekten gerekli önlemleri de kabul kabul etmekte zorlanabiliriz” diye konuştu. 

“FAR IŞIĞINA TUTULMUŞ TAVŞAN GİBİYİZ”

Salgının kontrolden çıkabileceğine dair uyarıları “abartılı“ olarak gören Gassen, “Far tutulmuş tavşan gibi yeni vakalara bakmayı bırakmalıyız. Şu anda gözlemlediğimiz gibi, her 1000 kişiden yalnızca biri ciddi şekilde hastalanırsa, günde 10 bin vaka sayısı bile dramatik olmaz” dedi. 

Virolog Christian Drosten de, önümüzdeki aylarda korona pandemisiyle mücadelede ülke çapında standart  düzenlemelerin gerekli olduğunu söyledi. Drosten  “Virüs giderek daha eşit şekilde yayılacak” diye konuştu.

Robert Koch Enstitüsü’ne (RKI) göre, korona salgının başlangıcından bu yana Almanya genelinde en az 319 bin 381 kişi Sars-CoV-2 virüsüne yakalandı. 

Bulaşma katsayısının, yani “R değerinin” 1.34 olduğunu bildiren RKI yönetimi, bunun da  enfekte bir kişinin ortalama olarak birden fazla kişiye virüs bulaştırdığı anlamına geldiğini hatırlattı.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT