Korona görünür kıldı: Paris’te kadınlardan aile içi şiddete karşı protesto

Korona görünür kıldı: Paris’te kadınlardan aile içi şiddete karşı protesto

Fransa’da kadına yönelik şiddet olaylarının koronavirüs salgını ile birlikte artışa geçmesi üzerine kadın hakları dernekleri, kadına yönelik ve aile içi şiddete karşı başkent Paris’in ünlü Republique Meydanı’nda toplanarak protesto gerçekleştirdi.

Fransa’da uzun süredir tartışılan kadına yönelik şiddet olaylarının koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle getirilen kısıtlı sokağa çıkma yasağı ile birlikte büyük bir artış göstermesi kadınları sokağa döktü. Kadın hakları dernekleri, kadına yönelik ve aile içi şiddeti kınamak üzere başkent Paris’in Republique Meydanı’nda bir araya gelerek protesto gerçekleştirdi. Bazı kadın dernekleri, hükümetin 2015 yılında söz verdiği 2 bin kapasiteli sığınma evi projesini yerine getirmemesine tepki gösterirken bazıları da yayınladıkları bir raporda söz konusu proje için ayrıldığı açıklanan bütçede 32 milyon avroluk bir eksik bulunduğunu belirtti.

aw174975-12.jpg

DERNEKLERDEN YENİ ÖNLEM ÇAĞRISI 

Kadını koruma dernekleri ve vakıfları son zamanlarda kadına yönelik şiddetin artış gösterdiğini hatırlatarak, sokakta kalan kadınlar ve ayrıca psikolojik tedavi görmesi gereken kadınlar için yeterli hizmetin hükümet tarafından sağlanmadığını savundu. Hükümetin ek bir bütçe ayırması gerektiğini belirten kadın hakları kuruluşları, şiddet gören kadınlara yönelik yeni önlem alınması çağrısında bulundu.

Republique Meydanı’nda toplanan kadınlar arasında çeşitli ülke vatandaşları ile Paris’te bulunan Türkler de yer aldı ve hep birlikte kadına yönelik şiddeti kınadılar. Türk kökenli Elise Yağmur Topal, “Bugün çok önemli bir gün, şiddete hayır diyoruz. Her ne şekil olursa olsun, her ne konumda olursa olsun, kadına, bütün emeklerine saygı duymayıp ezip geçen bütün erkeklere yeter artık diyorum. Durun diyorum. Dolayısıyla herkes kadın olarak, erkek olarak baş kaldırın, hayır deyin şiddete” dedi.

+49 – PARİS

FOTO: İHA

HABERE YORUM KAT