Konut parası reformunda ciddi aksaklık: “Alman Hükümeti vatandaşın işini zorlaştırıyor”

Konut parası reformunda ciddi aksaklık: “Alman Hükümeti vatandaşın işini zorlaştırıyor”

Konut parası reformunda, personel eksikliği nedeniyle yerel temsilciler ödemelerde ciddi gecikmeler bekliyor.

Belediyelerin açıklamasına göre, konut parası ancak aylar süren gecikmelerle ödenebilir. Bugün bile bir başvurunun işlenmesi birkaç ay sürüyor. Bunun en büyük nedeni ise “personel eksikliği”. Alman şehirler ve Belediyeler Birliği Genel Müdürü Gerd Landsberg : “"Bugün bile bir konut yardımı başvurusunun işlenmesi üç ila altı ay sürüyor, "diyor. Yazılımın yeni parametrelere dönüştürülmesinin yanı sıra, belediyelere de yeni talep dalgası geliyor. Landsberg," Onları hızlı bir şekilde yürürlüğe koyacak personelimiz yok " dedi. Kuzey Ren-Vestfalya Şehir Birliği ve Alman Şehirler Birliği Genel Müdürü Helmut Dedy, "Belediyeler pozisyonların reklamını yapacaktı, ancak onları dolduramadılar" dedi. Federal hükümet, daha hızlı ödemeleri mümkün kılacak toptan ödemeler gibi yasada basitleştirmeler getirmeyi reddetti.

Konut Yapı Bakanlığı: Yönetim basitleştirilmeli

Klara Geyvitz (SPD) sözcüsü, konut parasının ödenmesini kolaylaştıracak planlanan idari basitleştirmelere dikkat çekti. Konut parası yasası diğer şeylerin yanı sıra gecikmeler de öngörüyor. Ayrıca, koşullar aynı kalırsa, onay süresi 24 aya kadar uzatılabilir. Haziran 2023'ün sonuna kadar, iş merkezinin daha önce Hartz IV veya sosyal yardım almış kişileri derhal konut yardımı kurumuna yönlendirme yükümlülüğü askıya alınacak. Bu, bir başvuru veya işlem yığılmasını önlemek için alınan bir tedbir. İdari basitleştirmeler, federal eyaletlere artan sayıda başvuruya ve buna karşılık gelen iş durumlarına daha esnek tepki verme fırsatı veriyor.

NRW, Nisan 2023'e kadar onay beklemiyor

Ancak federal eyaletlerden eleştiri geliyor: Kuzey Ren-Vestfalya'nın Konut Yapı Bakanı Ina Scharrenbach (CDU) da uygulamada büyük gecikmeler ve sorunlar bekliyor. Scharrenbach, "En başından beri, federal hükümetin konut yardımı reformunu tüm gücüyle zorlama hedefi vardı” dedi. NRW, başvuruları işleme koyacak personel eksikliği olduğunu ve yeni çalışanlara yalnızca Aralık ortasından itibaren eğitim verilebileceğini söyledi. Olası avans ödemeleri için neredeyse hiçbir eyalet önlem almadı. 

Bavyera Konut Yapı Bakanı Christian Bernreiter (CSU), "Bu büyük reformla, federal hükümetin uygulamaları dinlemesi ve konut yardımının kullanılabilmesi için koşulları yaratması çok önemliydi" dedi. Alıcı haneler üçe katlandığında başvuru işleme ve ödeme mevcut personel ile yönetilemiyor.

Federal Konsey reformu Cuma günü onayladı. Buna göre, gelecek yıl ülke genelindeki 600 bin haneye ek olarak 1.4 milyon haneye kadar kira desteği devletten alınabilecek. Sosyal yardım almayan ve düşük geliri olan herkes konut yardımı alabilir.

Çeviri-haber: Tuğba Ünal                                                                                                            Fotoğraf: Brandon Griggs - Unsplash

HABERE YORUM KAT