KKTC’li gençlerin can verdiği otelin sahibinden tepki çeken sözler: Depremden değil soğuktan öldüler
6 Şubat depremlerinde 72 kişiye mezar olan Adıyaman’daki Grand Isias Otel’in sahibi Ahmet Bozkurt ve diğer sanıkların yargılanmasına başlandı. Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin adliyenin zemin katındaki çok amaçlı konferans salonunda görülen duruşmaya, sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile bağlandı. Duruşma sanıkların kimlik tespitiyle başladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) sporcu, öğretmen ve tur rehberinin de bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği otele ilişkin duruşma nedeniyle adliyede geniş güvenlik önlemi alınırken duruşmaya, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, yaşamını yitiren sporcuların aileleri ile taraf avukatları katıldı.
Kimlik tespitlerinin ardından başlayan duruşmada ifade veren sanıklardan otel sahibi Ahmet Bozkurt, kendisinin müteahhit değil iş insanı olduğunu hatırlatırken otelinin inşaatında söylenenleri yaptığını savundu. Bozkurt, “Kolon kesilmesi söz konusu değil” dedi.
Deprem uzmanı Naci Görür haklı çıktı
Kıbrıslı aileler adına söz alan avukat Çetin Arslan, tanıkların mahkemede olmasını talep ederek, video konferans yoluyla sanıkların sorgulanmasının adalettin tecellisi ve adil yargılama açısından doğru olmadığını söyledi. Avukat ayrıca mahkemede internet erişimi olmamasının dava ayrıntılarını görebilmek için gerekli olduğuna işaret ederek, internet erişiminin sağlanmasını talep etti.
Bozkurt, 6 Şubat depreminde otelinde ve depremde hayatını kaybeden herkese rahmet dileyerek başladığı savunmasına otelin inşa süreci hakkında bilgi vererek devam etti.
Otelin bulunduğu arazi için 1992 yılında Adıyaman Belediyesi tarafından kat sınırlaması olduğu için 9 kata izin verildiğini, ancak sonradan kat sayısında değişikliğe gidilirse 12 kata kadar izin verilebileceğinin kendisine söylendiğini anlatan Bozkurt, 1992 yılında binanın mimari çizimlerinin ve statik hesaplamalarının 14 kata göre yapıldığını fakat belediyenin kat sınırı nedeniyle fazladan katları iptal ettiğini belirtti.
Bozkurt, inşaatta meydana gelen ölümlü iş kazası nedeniyle kolonların sıvanarak binanın yapımının durdurulduğunu, daha sonra 2001 yılında inşaata yeniden başlanarak, binanın yapımının 2003’ye tamamlandığını söylerken Kalkınma Bankası teşvikinden yararlanarak otelini tamamladığını, bu teşvik için otelin usulüne uygun olup olmadığının denetlenerek binasının tasdiklendiğini anlattı.
‘DEPREMDEN DEĞİL SOĞUKTAN ÖLDÜLER’
Kıbrıs Postası’nın aktardığına göre Bozkurt başka bir soru üzerine otel enkazına oğlu Mehmet Fatih Bozkurt’la gittiğini, enkazdan 3 gün ses geldiğini ancak gerekli teçhizat olmadığı için kendisinin bir şey yapamadığını söylerken “Binada ölenlerin depremden değil soğuktan donarak öldüler” dedi. Bozkurt’un yanıtına aileler tepki gösterdi.
FAZLADAN KAT İDDİALARINI REDDETTİ
Bozkurt, savunmasında fazladan kat çıkıldığı ve yan tarafına ekleme yapıldığı iddialarının hiçbirini kabul etmezken yeniden yapılan değerlendirmelerde oteli güçlendirmeye gerek olmadığı konusunda onay aldığını söyledi. Kat fazlası olmadığına dair belgesi bulunduğuna işaret eden Bozkurt, radyan temel ve kolonların kendisinden istenilen gibi olduğunu söyledi.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ ETTİ
Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından İsias Otel enkazından alınan numunelerle hazırlanan rapor okunduktan sonra Bozkurt, kendinin, mühendis ve mimarlarının hiçbir kusuru olmadığını belirterek otelin enkazının hızlıca kaldırılmaya çalışılarak, delillerin yok edildiğini ileri sürdü.
Bozkurt’un avukatı da, savcılık makamının depremden 6 gün sonra alınan örnekleri olduğunu; bu konuda iki farklı rapor hazırlandığını söyleyerek, iddianamenin neden 8 ay sonra elde kalan numunelerden alınan örneklerle hazırlanan Karadeniz Teknik Üniversitesi raporuna göre hazırlandığını sordu.
KAYIP YAKINLARI, SANIKLARIN ‘OLASI KAST’ İLE YARGILANMASINI İSTİYOR
Dava kapsamında hazırlanan iddianamede yer alan 5‘i tutuklu 11 şüpheli, ‘bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla’ suçlanıyor. Adıyaman’a voleybol turnuvası için giden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kız ve erkek voleybol takımı oyuncularının aileleri ve avukatları iddianameyi eksik bulduklarını belirterek yargılamanın ‘olası kast’ suçlaması üzerine kurulması gerektiğini savunuyor.
Şampiyon Melekler Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, duruşma öncesi yaptığı açıklamada amaçlarının sadece İsias Oteli’ne ilişkin davada sanıkların cezalandırması olmadığını söyledi. Tüm depremzedeler için Adıyaman’da bulunduklarını aktaran Ruşen, “Deprem bu ülkenin bir gerçeğidir. Aktif fay hatlarında deprem olması kaçınılmazdır. Tarih yüzyıllarca bu coğrafyada depremlere tanık olmuştur ama binlerce masumun canlarını alan bizleri de diri diri öldüren depremler değildir adete toplu mezar inşa eden ve bunlara katkı sağlayan ve göz yumanlardır. İsias Oteli’ni yaratan her birey suçludur. Deprem sanıklarının tümü cinayetle yargılanmalıdır” dedi.
İDDİANAMEDEN
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davada 5’i tutuklu toplam 11 şahıs hakkında ‘bilinçli tastirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma2 suçundan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 85/2, 22/3 maddeleri uyarınca alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle 22 yıl 5 aya kadar cezalandırılmaları talep ediliyor.