Kış saati uygulaması ne zaman başlıyor?

Kış saati uygulaması ne zaman başlıyor?

Ekim ayının sonunda saatler kış saatine göre ayarlanacak. Bu uygulamayla birlikte bir soru daha ortaya çıkıyor: Saatler bir saat geri mi yoksa ileri mi alınacak? Sorunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

Ekim ayının son Pazar günü, insanlar saatlerini kış saatine göre ayarlar. Bu yıl ise bu tarih 30 Ekime denk geliyor. Yani saatler, Cumartesiden bağlayan pazara gece, saatler 02.00 ile 03.00 arasında geri alınacak. Yani o gece bir saat daha fazla uyuyabilirsiniz.

2022 kış saati: 30 Ekim’de daha uzun uyuyabilirsiniz

Bu yılki standart saate geçiş 30 Ekim Pazar günü gerçekleşecek. Gece saat 3'te saat bir saat geriye alınarak 2’ye gelecek.

Saat değişikliği nedeniyle pek çok kişi bir saat daha fazla uyuyabilecekken, bu Deutsche Bahn gibi şirketler için ek iş anlamına geliyor: Tüm şehirlerdeki S-Bahn trenleri saat değişikliği sırasında hafta sonu tarifesine göre kesintisiz, fiili olarak bir saat daha uzun çalışıyor. 

Gece trenleri, sonraki istasyonlara bir saat erken gitmemek için, güzergâh üzerindeki bir istasyonda fazladan bir saat beklemek zorunda.

Ne zaman tekrar yaz saatine dönülecek?

Almanya'da saatlerin 26 Mart 2023 Pazar günü saat 02:00 sıralarında yeniden bir saat ileri alınması ve dolayısıyla kıştan yaza geçilmesi bekleniyor.

Yaz ve kış saatleri uygulaması ne zamandan beri kullanılıyor?

Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916'da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya'da tanıtıldı. Bu uygulama gün ışığından yararlanma süresini artırmayı amaçladı. Ancak Weimar Cumhuriyeti döneminde zaman değişikliği olmadı, ancak İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında saatler tekrar düzenli olarak değiştirildi.

Almanya'da, yaz saati düzenlemesi 1949 yılı sona ermeden önce, 1970'lerde Federal Cumhuriyet'teki petrol krizlerinden sonra ve 1980'de enerji tasarrufu için yeniden getirildi. 1995 yılının Eylül sonunda sona erdi, daha sonra 1996'dan beri Avrupa Birliği'nin diğer tüm üye ülkelerinde olduğu gibi kullanılmaya devam ediyor.

Saat değişikliği ne sağlıyor?

Saat değişikliği genellikle gün ışığının daha iyi kullanılması ve daha iyi yaşam kalitesi sunuyor. Karanlığın daha geç başlaması nedeniyle yaz aylarında bir miktar tasarruf yapılabilse de, kışın ısıtma günün erken saatlerinde kullanıldığından toplam tüketimde büyük farklılıklar yoktur.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - goumbik

 

HABERE YORUM KAT