Kimlik kontrolü krizi dönüştü! Polise karşı açtığı davayı kazandı...

Kimlik kontrolü krizi dönüştü! Polise karşı açtığı davayı kazandı...

Almanya'nın Saksonya eyaletinde bir tren istasyonunda üstü aranmak istenen siyahi adam polise karşı açtığı davayı kazandı.

2018 yılında Chemnitz tren istasyonunda gerçekleşen olayda Gine asıllı olan adam evine gitmek için tren istasyonunda arkadaşıyla bekliyordu. Bekleme sırasında adam ve yanındaki arkadaşına yaklaşan polis kimlik kontrolü yapmak istedi.

Gine asıllı davacı ifadesinde polisin dostça davranmadığını belirtirken neden böyle bir talebinin olduğunu da sorduğunu anlattı. 

Polis ise ifadesinde kişinin üzerinde kimliği olmadığını söyledi. Ayrıca polis memurlarına "ırkçılar" diye hakaret ettiği ifadesi arasında yer aldı. 

Üzerinden kimlik çıkmayan adam sonrasında yere yatırılarak elleri kelepçelenmiş ve karakola götürülerek sırt çantası aranmıştı. Kimliğinin çantadan çıkması üzerine ise serbest bırakıldı. 

Polis şiddeti ile karşılaştığını düşünen adam 2019 yılında konuyu mahkemeye taşıdı.

POLİS MEMURU KABUL ETTİ 

Mahkemeye geçen kayıtlara göre bir polis memuru tren istasyonunda sadece siyahilere kimlik sorgusu yapıldığını kabul etti. 

Mahkeme ise bunu hukuka aykırı olduğuna hükmetti. 

Karar gerekçesinde, polis sınır güvenliğinin gerektiği durumlarda üst arama ve kimlik sorgusu yapabileceğini ve tren istasyonunda kimlikleri istenen kişilerin şüpheli bir hareketlerinin olmadığını belirtildi. 

Yine mahkeme kararında kişinin kimliğini göstermeyi reddetme hakkının olduğuna ve buna rağmen alınan önlemlerin hukuksuz olduğuna vurgu yaptı. 

Artı49 Haber Merkezi 

HABERE YORUM KAT