Kilo vermek isteyenlerin vazgeçilmezi yulaf ezmesi yeterince sağlıklı mı?

Kilo vermek isteyenlerin vazgeçilmezi yulaf ezmesi yeterince sağlıklı mı?

Özellikle dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin vazgeçilmezlerinden biri olan yulaf ezmesi yeterince sağlıklı mı? İşte detaylar...

Kilo vermek ya da sağlıklı beslenmek isteyenlerin en çok tükettikleri yiyeceklerden biri olan yulaf ezmesi, besin içeriği açısından diğer tahıllardan oldukça başarılıdır. Ancak her gün yulaf yemek, yeterince sağlıklı sonuçlar vermeyebilir.

Faydalarıyla başlayalım...

Yulaf ezmesi demir, magnezyum, çinkonun yanı sıra B1 vitamini, B6 vitamini ve E vitamini de dahil olmak üzere çok sayıda mineral ve vitamin içerir. Ayrıca vücut için hayati önem taşıyan önemli protein ve doymamış yağ asitleri sağlar.

Bunlarla beraber yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu da sindirimi ve metabolizmayı uyarır. Tüketilmeye başlandıktan sadece birkaç gün sonra rahatlama hissi getirir. Doyurucudur ve vücut ağırlığını korumaya, hatta azaltmaya yardımcı olur.

DİYABETE KARŞI ETKİLİ BİR SİLAH

Alman Beslenme Derneği (DGE), yulaf ezmesi gibi kepekli ürünlerin düzenli olarak beslenmenize dahil edilmesini önermektedir. Bir porsiyon, günlük önerilen lif miktarının yaklaşık altıda birini karşılar. Bir porsiyon yulaf ezmesi (yaklaşık 50 gram), 5 gram protein, 5 gram lif ve sadece 170 kalori içerir.

DGE'ye göre, düzenli lif tüketimi kabızlık ya da hemoroid gibi şikayetlere yardımcı olabilir ve obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, lipometabolik bozukluklar ve kolon kanseri gelişimini önleyebilir. Uzmanlar ayrıca kardiyovasküler hastalıklar veya kanserden ölme riskinin de daha düşük olduğunu düşünüyor.

KİMLER İÇİN ZARARLI

Gluten intoleransı (Çölyak) olan kişiler yulaf ürünlerinde dikkatli olmalı veya glutensiz versiyonları tercih etmelidir. Yulafın glüten oranının düşük olduğu düşünülse de, işleme sırasında diğer glüten içeren tahıllarla kontaminasyon meydana gelebilir.

İntoleransları ne olursa olsun, herkes yediği lif miktarına dikkat etmelidir. Her gün çok fazla lif yerseniz, kısa süreli şişkinlik veya karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Dışkınız da istenmeyen bir şekilde değişebilir. Bu durum özellikle çok fazla kepekli tahıl yerseniz (örneğin, taneli veya iri yulaf ezmesi) ortaya çıkabilir.

Tolere edilebilecek lif miktarı kişiden kişiye değişir. Henüz yüksek lif alımına alışkın olmayan kişiler miktarı yavaşça artırmalıdır. Ayrıca gevreklerle birlikte yeterince sıvı içmelisiniz. Çünkü kepekli tahıllardan elde edilen lif suyu bağlar ve vücudu susuz bırakabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT