Kendi cenaze töreninde vasiyet etti: “Almanya için savaştığımız şeyleri koruyun“

Kendi cenaze töreninde vasiyet etti: “Almanya için savaştığımız şeyleri koruyun“

SPD eski genel başkanlarından Hans-Jochen Vogel kendi cenaze töreninde son mesajını iletti. Vogel “Almanya için savaştığımız şeyleri koruyun” vasiyetinde bulundu.

Münih’te hayata veda eden Almanya Sosyal Demokrat Partisi SPD'nin efsanevi lideri Willy Brandt'ın halefi olarak 1987-1991 yılları arasında SPD genel başkanlığı yapmış olan Vogel’in son mesajını eşi Liselotte törende okudu. Siyasal gözlemcilerin uzun yıllar “Hıristiyan demokrat zihniyetin sosyal demokrasi içindeki temsilcisi” olarak gördüğü Hans-Jochen Vogel’in son sözlerinde ülkesinin geleceğine mesaj vardı:

"Maalesef, partimi ve halkı bilgilendirmek zorundayım, artık siyasi ve fahri görevlerimi yerine getiremeyeceğim. Benim için örnek politikacılar  SPD‘nin efsane isimleri  Willy Brandt, Helmut Schmidt ve Herbert Wehner'dir. Almanya için savaştığımız şeyleri koruyun“

unnamed-1.jpg

OĞLUNA YAZDIRMIŞ

Duygulu anlar yaşanan törende eşi Liselotte Vogel yaptığı konuşmada “Hans-Jochen Vogel, dünyayı, ona düzenli bir şekilde veda etmeden terk etseydi Hans-Jochen Vogel olamazdı. Kocam iyileşemeyeceğini ve günlerinin sayılı olduğunu öğrendiğinde, oğluna bir açıklamasını yazdırmak için çok çaba harcadı” dedi. 

HAYATINI HALKA HİZMET ETMEK İÇİN ADADI

Öte yandan Göttingen’de 1926 yılında doğan ve  bir profesörün oğlu olan Hans-Jochen Vogel’ın Filarmoni’deki veda törenine  arkadaşları, ailesi, yakınları ve siyaset dünyası katıldı.

SPD lideri Norbert Walter-Borjans törendeki konuşmasında Vogel için “Sosyal demokrasinin çok büyük bir adamı. Hayatını halka hizmet etmek için adadı” diye konuştu. Alman Basın Ajansı DPA’ya göre Gasteig'deki Filarmoni’de düzenlenen törende  Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Dieter Reiter selefi Vogel’i  “istisnai bir varlık” ve “dürüstlük ve sadelik  örneği” olarak niteledi. Reiter, “O, vizyon sahibi bir kişilik, vatandaşlarının ise  inanılmaz derecede aktif bir avukatıydı” dedi.

CUMHURBAŞKANI DA KATILDI

26 Temmuz’da 94 yaşında hayata veda eden Vogel geçen cuma günü aile fertlerinin katıldığı bir törenle sonsuzluğa uğurlanmıştı. Vogel için pazartesi günü Filarmoni’de bir veda töreni düzenlendi. Konuklar arasında Almanya  Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz yer aldı. 

Vogel, henüz 34 yaşındayken Münih Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Böylece Almanya’nın ilk en genç büyükşehir belediye başkanı olma unvanını da aldı. 1972 yılında  Olimpiyat Oyunlarını Münih’e getiren isim oldu. Parti soluyla anlaşmazlık içinde olan sağ kanadın temsilcisi Vogel, yerel politikayı bırakıp federal düzeyde siyasete atıldı. 

Hans-Jochen Vogel’in politik kariyeri aslında hem zaferlerle hem de yenilgilerle doluydu: Federal İmar Bakanlığı, Federal Adalet Bakanlığı, Berlin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, SPD Genel Başkanlığı yapan Hans-Jochen Vogel, 1983 yılında Başbakan adayı olsa da Helmut Kohl'a karşı kaybetti.

YAŞLILAR YURDUNDA KALIYORDU

Vogel, Parkinson hastası olduğunu ölümünden sadece birkaç yıl önce duyurmuştu. Ömrünün son yıllarında eşi Liselotte Vogel ile birlikte Münih'teki bir yaşlılar yurdunda yaşamını sürdürüyordu. SPD’nin eski liderini burada arkadaşları, gazetecileri ziyaret ediyor, mülteci krizi, aşırı sağ tehdidi gibi güncel konuları tartışıyorlardı. Hans-Jochen Vogel, bilgisayar ve cep telefonu kullanmadığını belirtiyordu. 

Vogel SPD’de sarsılmaz ahlaki ilkeleriyle ve iyi bir vicdan sahibi olarak büyük saygı görüyordu.  “Sosyal adalet” konusunun yanı sıra Vogel son yıllarda Avrupa’nın parçalanma tehdidine karşı da sürekli dikkat çekiyordu. Hans-Jochen Vogel Avrupa'da 70 yıllık barışın ancak milliyetçiliğin üstesinden gelinmesiyle korunabileceğini söylüyordu. 

+49 - MÜNİH

FOTO: Andreas Gebert-Peter Kneffel / DPA

HABERE YORUM KAT
1 Yorum