Kenan Kolat: Almanya'da AK Parti örgütlenmeleri özellikle takip ediliyor

Kenan Kolat: Almanya'da AK Parti örgütlenmeleri özellikle takip ediliyor

CHP Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat Alman düşünce kuruluşu Bilim ve Politika Vakfı’nın Türkiye raporunun içeriğine dair açıklamalarda bulundu.

Alman düşünce kuruluşu Bilim ve Politika Vakfı (SWP), Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni değerlendiren bir rapor hazırladı. Hazırlanan bu raporda Türkiye’deki yeni sistemle bürokrasinin de “büyük ölçüde felce uğradığı” belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kurumlar üzerinde  neredeyse sınırsız ve denetimsiz güce sahip olduğunu belirten rapora ilişkin CHP Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat raporun içeriğine dair açıklamalarda bulundu.

Kolat raporun içeriğine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu ucube cumhurbaşkanlığı sisteminden söz ediliyor. Özellikle meclisin pratikte yok hükmünde olması ve güçler ayrılığının ortadan kalktığı, yargının siyasallaştığı ve otoriter rejimin arttığından söz edilmektedir.'' ifadelerini kullandı.

Özellikle bürokrasinin çalışmadığına vurgu yapan raporda , Merkez bankası ve TUİK gibi varlık formlarındaki adaletsiz atamaları ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın operasyonel yetkisine vurgu yapıldığını belirterek muhalefetin ise parçalı olduğunun da rapora kaydedildiğini belirtti.

Raporun bir diğer dikkat çeken tarafının ise MHP olduğunun görülmesi üzerine bu konuya değinen Kolat, Avrupa Türk Ülkücü derneklerinin Fransa’da yasaklandığını belirterek Alman Parlamentosuna da bu konu hakkında bir önerge verildiği, bu milliyetçilik hareketlerinin  yasaklanması değil daha yakından izlenilmesine ve gerektiği taktirde başka önlemlerin alınması gerektiğine dair bir önerge verildiğini vurguladı.

Bu konunun ilerleyen zamanlarda daha çok gündeme geleceğini belirten Kolat ”Özellikle AK Parti’nin buradaki örgütlenmeleri çok yakından izlenmeye başlandı. Özellikle Türkiye’deki muhalefete karşı bir takım istihare çalışmaları yaptığı iddiaları ortada olduğu için,  MHP ve AK Parti örgütlenmeleri burada yoğun bir tartışma içinde görülüyor.'' ifadelerini kullandı.

Raporun içinde her ne kadar Türkiye eleştirilmiş olsa da önemli bir diğer nokta ise Avrupa ve Almanya’nın Türkiye’ye ihtiyacının olduğunu belirtmesi dikkat çekti.

Kolat bu konuya şu sözlerle değindi; “Raporda her ne kadar Türkiye’yi yoğun eleştiren maddeler olsada, Türkiye’siz bir Avrupa ve Avrupasız bir Türkiye olamayacağı vurgulanıyor.  Bunun nedeni özellikle Türkiye Avrupa Birliğinin ekonomik ilişkilerinin çok önemli bir noktada olması karşılıklı bağımlılığın görülmesidir. Avrupa birliği ve Türkiye’nin arasındaki müzakerelerin bir anda durmuş olmasının olumsuz nedenleri var.'' 

Haber: Kader EMRE 

HABERE YORUM KAT