Kedi sahipleri dikkat, evinizdeki çiçekler kediler için zehirli olabilir

Kedi sahipleri dikkat, evinizdeki çiçekler kediler için zehirli olabilir

Nergislerin parlak, neşeli sarı rengi evinize iyi bir ruh hali ve bahar getirir ancak, kediler çiçekleri kemirirse bu durum hızlı bir şekilde olumsuza dönüşebilir. Nergis gibi bir takım çiçekler, içerdiği toksit maddelerle kediler için zehirli olabiliyor.

Baharın gelişini müjdeleyen nergislerin canlı sarı renkleri, evlere neşe ve tazelik getiriyor. Ancak bu güzel çiçekler, kediler için ciddi bir tehlike arz edebiliyor.

Nergisler, galantamin ve livorin gibi alkaloidler içerir ve bu toksinler bitkinin çiçeklerinde, yapraklarında, saplarında ve hatta çiçek suyunda bulunabilir. Kediler için oldukça zehirli olan bu maddeler, sinir sistemini etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELER?

Eğer bir kedi nergis çiçeğini kemirirse veya çiçek suyunu içerse, aşırı tükürük salgısı, genişlemiş göz bebekleri, kusma, ishal, nefes darlığı, hızlandırılmış nefes alma, denge problemleri, iştah kaybı ve mide ağrısı gibi belirtiler gösterebilir. Bu tür belirtilerle karşılaşan kedi sahiplerinin, vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmaları hayati önem taşır.

Kedi sahipleri için güvenli alternatifler arasında, Gerbera, lisianthus ve gül gibi daha az toksik bahar çiçekleri yer alıyor. Hercai menekşeler de kediler için zararsızdır ve evde güvenle bulundurulabilir.

Kediler için zehirli olan nergisler, evcil hayvan sahipleri tarafından dikkatle uzak tutulmalıdır. Evcil hayvanınızın sağlığı için bu tür zehirli bitkilerin evinizde bulunmamasına özen gösterilmesi gerektiği belirtiliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT