Kavcıoğlu: Merkez Bankası olarak bir kur hedefimiz yok

Kavcıoğlu: Merkez Bankası olarak bir kur hedefimiz yok

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Merkez Bankası olarak bizim bir kur hedefimiz yok" dedi, Türkiye'ye kaynağı belirsiz döviz girişi olamayacağını öne sürdü.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon gerilemeye başladı. Bu gerileme sadece baz etkisinden değil, aldığımız tedbirler ile de enflasyondaki gerilemeyi göreceğiz" iddiasında bulundu. Kavcıoğlu, ocak ve şubat aylarında enflasyonu yükselten sebeplerin geride kalacağını öne sürdü.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'ENFLASYONDA GERİLEMEYİ DAHA FAZLA GÖRECEĞİZ'
Şahap Kavcıoğlu, 'enflasyonu artıran tüm etkenlerin sona erdiğini' düşündüğünü söyledi ve enflasyonun düşeceğini savundu. Kavcıoğlu, "Enflasyon bizim de dünyanın da en önemli sorunlarının başında geliyor. Enflasyonu artıran tüm etkenlerin artık sona erdiğini düşünüyorum. Enflasyon artık gerilemeye başladı. Enflasyondaki gerilemeyi daha fazla göreceğiz. Süreçte uyguladığımız politikalarda bizim bütünleşik politika çerçevemiz bu noktaya bizi getirdi. Sürdürülebilir fiyat istikrarı da oluşturuldu. Faiz, kur politikası, rezerv politikası gibi birçok politika enflasyonu daha da gerilemeye sebep olacak" dedi.

'REZERVİNİ ARTIRAN TEK MERKEZ BANKASI'
"Dünyada 2022'nin başından bu yana rezervi artan tek merkez bankası TCMB'dir" iddiasında bulunan Kavcıoğlu "Bugün TCMB artık her gün rezerve katkı yapan, çeşitli kaynaklardan rezerv sağlayan bir merkez bankası haline geldi. Rezervimiz şu an için 125 milyar dolar" dedi.

'SPEKÜLATİF YAPILAR SONA ERİYOR'
Liralaşma stratejisini çok önemli bir merkeze oturttuklarını öne süren Şahap Kavcıoğlu, “Çünkü Türkiye geçmiş dönemde ne zaman ülkenin ilerlemeye dair bir gündemi olduğunda, döviz kuru spekülasyonlarıyla oluşan bu çarpık yapıyı liralaşma stratejisiyle sona erdiriyoruz. Güçlü bir yapı kuruyoruz. Dolayısıyla Türkiye’de döviz kuruna bağlı olarak oluşacak spekülatif yapıları inşallah sona erdiriyoruz” diye konuştu.

'KURDA YIL SONU HEDEFİMİZ YOK'
Kur beklentisinde değişiklik olup olmadığına yönelik soru üzerine Kavcıoğlu, “Bizim kurda yıl sonu hedefimiz yok. Anketleri kastediyorsunuz. Merkez Bankası olarak bizim bir kur hedefimiz yok” yanıtını verdi.

Kavcıoğlu, aldıkları tedbirlerin sonuçlarını görmeye başladıklarını savunarak “Temmuzdan sonra özellikle finansman maliyetlerinde çok önemli bir düşüş var. Bizim faiz indirimlerinin etkisini görmeye başladık” ifadelerini kullandı.

'GIDADA DÜŞÜŞ TRENDİ ÖNGÖRÜYORUZ'
Kasım ayı enflasyonunun yüzde 2,88’inin yaklaşık yüzde 1,5’inin gıdadan geldiğini söyleyen Kavcıoğlu, "Piyasada tartışmaları da biliyorsunuz. Burada baktığımız zaman uyguladığımız politikaların sonucunu görmeye başlıyoruz. Enerji dünyada hala sıkıntılı ve nereye gideceğini kestiremiyoruz ama Türkiye’de hem sübvansiyonlar hem de Cumhurbaşkanımızın uyguladığı politikalar… Gıdada da bunun yansımasını bekliyoruz. Enerji bizim kontrolümüzde olmamasına rağmen Türkiye bu ay itibarıyla hem fiyatlarda aşağı gelme noktasında hem de kullanım anlamında hiçbir zaman arz sıkıntısı yaşamadı. Ödeme noktasında da hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bu da rezervlerimizin gücünü gösteriyor” dedi.

Gıda gibi bazı kalemlerde gündemde tartışılan konuların olduğunu belirten Kavcıoğlu, “Merkez Bankası Para Politikası ve bazı diğer bu konuştuğumuz ihtiyati tedbirler, arz-talep dengesi, faiz, çünkü orada da aynı faiz maliyeti 15-20 puan kadar geri geldi, 6-7 aydır. Dolayısıyla orada da aynı düşüşü bekliyoruz. Onun da bu aydan sonra yansıyacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Gıdada da bir düşüş trendi mi öngörüyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine Kavcıoğlu, “Tabii. Bu maliyetlerin hepsi orada da yansıyacak. Bizim faiz indirimi politikamızı dünyadan eleştiriyorlar ama şu an ne kadar haklı bir noktaya geldiğimiz görülüyor inşallah ve gittikçe de görülecek” dedi.

'KAYNAĞI BELİRSİZ DÖVİZ GİRİŞİ OLAMAZ'
Türkiye'ye kaynağı belirsiz döviz girişi olamayacağını öne süren Kavcıoğlu, "Turizmin yoğun yaşandığı bir ülkeyiz. Net hata-noksanın birçok nedeni var ama bu söylendiği şekli ile alakası yok" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT