Kan grupları enfeksiyon riskini etkiliyor: “0 grubu”, koronaya daha az yakalanıyor

Kan grupları enfeksiyon riskini etkiliyor: “0 grubu”, koronaya daha az yakalanıyor

Uzmanlar belirli bir kan grubuna sahip kişilerin koronavirüs ile enfekte olma olasılığının daha düşük olduğuna işaret ettiler.

Koronavirüsünün merak edilen önemli bir özelliği de bir türlü tahmin edilemiyor olması. Bazı insanlar enfekte olduklarında ciddi şekilde hastalanırken, bazıları ise neredeyse hastalığı hiçbir şey fark etmeden atlatıyor. 

Bakteri veya virüs gibi bir patojene ağır şekilde maruz kalmış olsalar dahi çoğu enfekte bile olmuyor. Tüm bunların yaş ve önceki hastalıklar gibi bilinen risk faktörleriyle çok ilgisi var. Ancak etkenler sadece bununla sınırlı değil. 

0 GRUBUNDAKİLER DAHA AZ YAKALANIYOR

Bir araştırma  AB kan gruplarının korona ile enfekte olma risklerinin önemli ölçüde yüksek olduğunu 0 grubundakilerde bu ihtimalin çok daha düşük olduğunu ortaya koydu. Buna göre belirli kan gruplarının Covid-19’un seyri üzerinde etkisi söz konusu. Frankfurter Rundschau gazetesinde yer alan bir habere göre araştırma sonuçları, kan grubunun da enfekte olup olmamanızda rol oynadığını ve belli genlerin Covid-19 hastalığının seyrini etkilediğini gösteriyor. 

Uzun süredir kan grubu 0 olan kişilerin Covid-19’a yakalanma olasılığının, kan grubu A, B veya AB olan kişilere göre daha düşük olduğuna dair kanıtlardan söz ediliyor. Graz Üniversitesi bünyesindeki Kan Grubu Serolojisi ve Transfüzyon Tıbbı Üniversite Kliniği’ndeki araştırmacılar belirli kan gruplarının Covid-19 için bir risk faktörü oluşturabileceğini söylüyorlar. 

KAN GRUBU VE ENFEKSİYON

Graz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde moleküler biyolog Eva Maria Matzhold söz konusu ilişkiyi şöyle açıklıyor:

"Bakteriler veya virüsler gibi patojenler seçici olarak kan grubu yapılarına bağlanabilir ve etkilenen dokunun kolonizasyonunu veya hücrelere emilimini etkileyebilir." 

Transfüzyon uzmanı Thomas Wagner da  AB0 kan grubu özelliklerinin Covid-19 enfeksiyonu ve hastalığı için olası başka bir risk faktörünü temsil edip edemeyeceğini araştırdıklarını bildirdi. Matzhold ve Wagner kan grubu 0 olan kişilerin Covid-19’a yakalanma olasılığının A, B ve AB kan gruplarına göre istatistiksel olarak daha düşük olduğunu bildiriyorlar. 

“Özellikle AB kan grubu, enfekte kişilerde ve Covid 19’dan mustarip olanlarda önemli ölçüde daha sık tespit edildi” açıklamasını yapan uzmanlar  kan grubu 0 olan kişilerin vebaya daha yatkın olduğunu belirttiler. Bununla birlikte kan grubunun hastalığın şiddetini ise etkilemediğini de açıkladılar.

+49 – GRAZ

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT