Kamu düzenine tehdit: Almanya sokaklarında “imparatorluk bayrakları” yasaklanıyor mu?

Kamu düzenine tehdit: Almanya sokaklarında “imparatorluk bayrakları” yasaklanıyor mu?

Almanya’da korona gösterilerinde sık sık karşımıza çıkan ve nazi dönemini de simgeleyen imparatorluk bayraklarına yasak tartışılıyor.

Bardağı taşıran son damla Berlin’deki korona tedbirleri karşıtı gösteri oldu. Federal Meclis binasına girmeye çalışan eylemcilerin merdivenlerde imparatorluk bayrakları dalgalandırması Alman kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanırken, video görüntüleri sosyal medya üzerinden  tüm dünyayı dolaştı. Bayrakları dalgalandıranlar arasında ise Federal Alman Cumhuriyeti’ni tanımayan  kendisini “Reich” (İmparatorluk) vatandaşı olarak gören çok sayıda radikal sağcı da yer alıyor. 

Bremen İçişleri Bakanlığı halka açık alanlarda “imparatorluk bayrakları” taşınmasını yasakladı. 

Nazi dönemini de anımsatan bu tür bayrakların taşınmasının kamu düzeni için tehlike yarattığına işaret edilen açıklamada, yasağın ihlal edilmesi durumunda polis bayraklara el koyabileceği ve 1000  avroya kadar para cezası talep edebileceği belirtildi. Thüringen ve Baden-Württemberg eyaletlerinde de benzer yasaklar bekleniyor. 

Aşırı sağla, ırkçılık ve anti-semitizm ile mücadele kuruluşu Amadeu Antonio Vakfı da bayrağı “sorunlu” buluyor. Uzmanlara göre, neonaziler yasaklanan gamalı haçlı nazi rejiminin ulusal savaş bayrağı yerine “imparatorluk bayrağını” yedek bayrak olarak kullanılıyorlar. Vakıf Sözcüsü  Simone Rafael, yasakların, sorunu temelden çözemeyeceğini, aşırı sağcıların bu kez de başka bir bayrak altında yürüyebileceğini ya da  “siyah, kırmızı ve altın renkli Alman bayrağını” kullanabileceklerini belirtti. Rafael söz konusu çevrelerle iletişime geçmenin yollarının aranması gerektiğini söyledi. 

Hıristiyan Demokratik ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri Federal Meclis Grubu İçişleri Politikaları Sözcüsü Mathias Middelberg ise “İmparatorluk dönemine ait tarihi bayraklar antidemokratik, aşırılık yanlılıları tarafından istismar edildiğinde dayanılmaz hal alıyor. Ancak genel bir yasak zor olacaktır. Çünkü imparatorluk bayraklarının nasyonal sosyalizmle direkt bir bağlantısı yok” dedi. 

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise yasağa sıcak bakıyor. Öte yandan aşırı sağcı parti AfD yasağa karşı çıkıyor.  AfD milletvekili Martin Hess "Bayrak tartışmaları, hükümeti eleştirenlere baskı uygulanırken aşırı solcuların  şiddet eylemleriyle gösteri hakkını istismar ettikleri konusundaki düşüncemi pekiştiriyor” dedi. 

Hür Demokrat Parti (FDP) İçişleri Politikaları Sözcüsü  Benjamin Strasser, “Sorun bayraklar değil, onları taşıyanlardır. Radikalleşmeyi ve seferberliği tespit etmek için güvenlik yetkililerinin daha iyi analitik becerilere ihtiyacı var. Koyun postuna bürünmüş kurtlar gibi dolaşan  neonazilerin endişeli vatandaşlar gibi görünmesini ve mesajlarıyla sade vatandaşa  ulaşmasını engellemenin tek yolu budur” dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu İçişleri Politikaları Sözcüsü Ute Vogt da aşırı sağla yüzleşmenin ancak insanlık ve demokrasi için açık bir duruşla kazanılabileceğini belirtti.

+49 - BERLİN

FOTO: Christoph Soeder / dpa

HABERE YORUM KAT