Almanya'daki yüksek kiralar insanları nasıl etkiliyor?

Almanya'daki yüksek kiralar insanları nasıl etkiliyor?
Almanya’nın büyük şehirlerindeki yüksek kira fiyatları, çalışanların iş değiştirmesine neden oluyor. PwC araştırmasına göre, gençlerin taşınmayı daha fazla düşündüğü ortaya çıktı. İşverenler ve devlet, konut krizine çözüm arayışında.

Almanya’nın büyük şehirlerindeki yüksek kira fiyatları, iş dünyası için ciddi bir zorluk haline geldi. PwC’nin yaptığı bir araştırmaya göre, pahalı konut piyasası, özellikle nitelikli çalışanlar açısından şehir yaşamının en büyük dezavantajı olarak görülüyor. Hatta çalışanların üçte biri, yüksek kira maliyetleri nedeniyle iş değiştirmeyi düşündüğünü belirtiyor. PwC Frankfurt ofisi yöneticisi Bernd Roese, “Almanya’nın büyük şehirlerinde, konut ve emlak piyasasındaki durum nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşanıyor” dedi.

Şehir yaşamı cazip ama konut piyasası sıkıntılı

Araştırma kapsamında Kasım ve Aralık aylarında Berlin, Hamburg, Münih, Essen, Leipzig ve Hannover gibi 12 büyük şehirde, 18 ile 65 yaş arasındaki 4.000 çalışanla çevrimiçi anket yapıldı. Sonuçlara göre, çoğu kişi şehirde yaşamaktan genel olarak memnun. Katılımcılar; alışveriş imkanları, kültürel ve eğitim olanakları, iş fırsatları ve kısa iş yolculukları gibi avantajları öne çıkarıyor. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 90’ı, yaşadığı yerden memnun olduğunu ifade etti.

Ancak konut piyasasına yönelik memnuniyetsizlik oldukça yüksek. Katılımcıların üçte ikisi, kira fiyatları, konut satın alma maliyetleri ve boş kiralık daire sayısı konusunda şikayetçi. Neredeyse yüzde 90’ı, büyük şehirlerde uygun fiyatlı bir daire bulmanın tamamen "şans işi" olduğunu düşünüyor. Bu sonuçlar, önceki yıl yapılan benzer bir araştırmanın bulgularını doğruluyor.

Gençler taşınmayı daha fazla düşünüyor

Yüksek kira fiyatları nedeniyle bazı çalışanlar iş değişikliği yapma kararı alıyor. Araştırmaya göre, her on çalışandan biri, kira fiyatlarının yüksekliği nedeniyle iş değiştirdiğini belirtiyor. 18-34 yaş grubunda bu oran yüzde 18’e kadar çıkıyor. PwC Almanya’nın emlak birimi yöneticisi Thomas Veith, “Şu an tüm kadroları dolu olan şirketler bile bu durumu göz ardı etmemeli” diyor.

Yüksek kira fiyatları nedeniyle iş değiştirmeyi düşünenlerin oranı genel katılımcılar arasında yüzde 35 seviyesindeyken, 18-34 yaş grubunda bu oran yüzde 43’e yükseliyor. İş nedeniyle taşınmayı düşünen çalışanlar için en önemli kriter ise uygun kira fiyatları. Katılımcıların yüzde 58’i, taşınma kararı alırken en büyük etkenin kira fiyatları olduğunu belirtiyor. İş yolculuğunun süresi ise yüzde 44 ile ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca, katılımcıların yüzde 76’sı, kira fiyatlarının mevcut konumlarına göre çok daha yüksek olduğu bir bölgedeki iş teklifini reddedeceklerini söylüyor.

Siyaset ve işverenlerden çözüm bekleniyor

Araştırmaya göre, uygun fiyatlı konut sorunuyla mücadelede hem işverenler hem de devlet önemli bir rol üstlenmeli. Katılımcıların yüzde 90’ı, hükümetin konut projelerini düşük ve orta gelirli hanelere yönelik yoğunlaştırması gerektiğini düşünüyor.

İşverenlerden de büyük beklentiler var. Katılımcıların yüzde 81’i, şirketlerin ulaşım masraflarını karşılaması gerektiğini savunurken, yüzde 85’i pahalı bölgelerde çalışanlara kira desteği verilmesini istiyor. Benzer şekilde, işverenlerin personeline lojman sağlaması ve evden çalışma ekipmanlarını finanse etmesi gerektiğini düşünenlerin oranı da oldukça yüksek.

Evden çalışma, birçok kişi için çözümün bir parçası haline gelmiş durumda. Katılımcıların yüzde 70’i, uzaktan çalışmanın kendilerine daha uygun fiyatlı bölgelerde yaşama imkanı sunduğunu belirtiyor. PwC uzmanı Roese, bu durumun şirketler için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, firmaların esnek çalışma imkanlarını koruması gerektiğini vurguluyor.