Kadın taraftara taciz: Alman statlarında cinsel şiddet de var

Kadın taraftara taciz: Alman statlarında cinsel şiddet de var
Cinsiyetçi söylem, taciz ve hatta tecavüz… Almanya’da kadın futbol taraftarlarının oluşturduğu ağ, maçlarda kadınların yaşadıkları tacizleri bildiriyor. Kadınlar ise konuyla ilgili farkındalık yaratmak istiyor.

Federal Almanya’da futbol ile bağlantılı cinsel taciz olaylarına dair bir rakam bulunmuyor. Spor ile ilgili suçların kaydedilmesinden sorumlu emniyet müdürlüğü her sene bir rapor yayınlıyor. Bu raporda adam yaralamadan vandalizme, hatta patlayıcı madde bulundurma suçlarına kadar geniş bir alanda işlenen suçlar hakkında veriler bulunabiliyorken, cinsel şiddet vakaları listede yer almıyor.

Deutsche Welle Türkçe’den Felix Tamsut’un konuya ilişkin haberine göre “Cinsiyetçilik ve Cinsel Şiddete Karşı Ağ”ın üyelerinden Antje Grabenhorst, kadınların normalde ne kadar cinsel ayrımcılık ve cinsel şiddet yaşadığına dair genel veriler nedeniyle, kadınların bunları futbolda da yaşadıkları sonucunu çıkartmanın yerinde bir varsayım olacağını belirtiyor.

Bu ağ, kadın futbol taraftarları ile Almanya genelinde pedagojik taraftar projelerinde çalışanların oluşturduğu bir kolektif. Almanya genelindeki veriler, Almanya’daki her üç kadından birinin hayatı boyunca en az bir defa bedensel veya cinsel şiddet gördüğünü gösteriyor.

ERKEKLİĞİN YAŞANDIĞI KAPALI SİSTEM

Werder Bremen taraftarı olan Antje Grabenhorst’a göre futbol, “klasik bir erkekliğin yaşandığı kapalı bir sistem” ve o sebepten statlarda cinsel tacizin çok daha fazla ciddiye alınması gerekiyor. “Ben de bunu yaşadım ve bunu yaşayan birçok kadının hikâyesini dinledim” diyor Grabenhorst. Cinsel ayrımcılık ve cinsel şiddetin fiziksel olarak kişisel sınırların aşılmasından tecavüze kadar geniş bir yelpazede gerçekleşebileceğinden bahsediyor.

MAHKEME KARARI KADINLARIN “ŞEVKİNİ KIRIYOR”

Nisan 2018’de dikkat çekici bir olay yaşanıyor. İçinde 750 kadar Borussia Mönchengladbach taraftarının olduğu özel tren Bayern Münih ile oynadıkları maç sonrasında Münih’ten geri dönerken polis trende cinsel taciz yaşandığına dair bir ihbar alıyor. Polis treni yol üstünde durduruyor ve şüpheli şahsı gözaltına alıyor. Görgü tanıkları polise 19 yaşındaki bir kadının tren tuvaletinin önünde durduğunu, bütün vücudunun titrediğini ve doğru düzgün yürüyemediğini söylüyor. 19 yaşındaki kadın polise tecavüze uğradığını ifade ediyor.

Mahkemede hem kadının hem de tecavüzle suçlanan 31 yaşındaki adamın alkol aldığı, özellikle kadının “çok” alkol aldığı belirtiliyor. Yine mahkemede kadın ile erkeğin ilk önce öpüştüğü, ardından birlikte tuvalete gittikleri ifade ediliyor. Kadın, mahkemede erkekle ilk kontağı kendisinin kurduğunu söylüyor, ancak onunla cinsel ilişkiye girme konusunda rızasının olmadığını belirtiyor.

Mahkeme, zanlıyı tecavüz ve trendeki başka bir taraftarı ağır yaralamak suçlarından suçlu buluyor ve 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıyor. Temyiz sürecinde karar değiştiriliyor ve 31 yaşındaki erkek tecavüz suçundan aklanıyor. Temyiz kararında “Kadının erkekle cinsel birliktelik yaşamak istemediği açık değildi” deniliyor.

Cinsiyetçilik ve Cinsel Şiddete Karşı Ağ’dan Grabenhorst, bu kararın cinsel şiddet mağdurlarının “şevkini kırdığını ve güvenlik hissini eksilttiğini” belirtiyor. Cinsel şiddetten etkilenenlerin çoğu, polise gitmenin zaten bir fark yaratacağına inanmıyor.

Grabenhorst, “Bu karar, mağdur kadın için zor. Kadın bütün süreci sonuna kadar götürüyor, polise verdiği ifadede erkeğe 'hayır' dediğini belirtiyor ve mahkeme ilk etapta bu yönde karar alıyor” diyor.

KULÜPLERE KILAVUZ

Cinsiyetçilik ve Cinsel Şiddete Karşı Ağ, Kasım 2019’da futbolla bağlantılı olarak cinsel tacizle baş etme eylem planı yayınlıyor. Mağdurları desteklemeye odaklanan plan, kulüplerin, derneklerin, yetkililerin ve taraftarların bu tür olaylarda nasıl davranmaları gerektiği konusunda öneriler sunuyor. Grabenhorst, planlarının temelini cinsel şiddete uğrayanların oluşturduğunu “Biz onlara inanıyoruz” diyerek belirtiyor.

Grabenhorst, cinsel tacize uğrayanların çoğu zaman nereye başvurmaları gerektiğini ve kimin onlara destek olacağını bilmediğini söylüyor. Konunun tabulaştırılmaması gerektiğinden bahseden Grabenhorst, “Bu konu hakkında açıkça konuşmak önemli” diyor.

Almanya’daki birçok dernek konuyla ilgili önlem almaya başladı. Fortuna Düsseldorf takımı Ocak 2019’da kadınlar için bir hat kurduklarını açıklarken, ikinci lig takımlarından Darmstadt 98 de cinsel şiddet yaşamaları durumunda kadın taraftarların gidebileceği bir hizmet noktası kurdu.

“TACİZ KONUSU AÇIKÇA KONUŞULMALI”

Borussia Dortmund futbol takımı stadyumlarına, kendilerini “tehdit altında veya taciz ediliyor gibi hisseden” insanların kullanması için Panama adında bir koruma odası kurmayı planlıyor. Statta tabelalarla bu odanın yeri açık bir şekilde belirtilecek.

Bu önlemler olumlu ancak Grabenhorst’a göre futbolda cinsel tacizle baş etmek için yapılması gereken daha birçok iş var. Grabenhorst, "Sadece cinsel tacize uğrayanlar değil, ne zaman ki herkes bu konu hakkında konuşur, işte o zaman bir şeyler değişmeye başlar” diyor.

Futbol maçı sırasında taciz edilen Lena da bu konuya katılıyor ve ekliyor: “Cinsel taciz hakkında konuşan kadınların sosyal medyada nasıl saldırıya uğradığına ve kaç cinsiyetçi yorum aldıklarına bakınca, bunun bu sorunun hâlâ ciddiye alınmadığının bir işareti olduğunu düşünüyorum.”

+49 – MÖNCHENGLADBACH

FOTO: dpa/Patrick Seeger