Kabine toplanıyor: Çocuk parası yükseliyor, vergi indirimi geliyor

Kabine toplanıyor: Çocuk parası yükseliyor, vergi indirimi geliyor

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) koalisyon hükümeti ailelere destek vermek amacıyla yükselttiği çocuk parasının ikinci taksidi geliyor.

Federal Meclis’te bugün ele alınan aileye destek yasa tasarısı çocuk parasının gelecek yıl ayda 15 avro daha  artmasını ön görüyor. Söz konusu tasarı ailelere vergiden muafiyetleri de getiriyor. Yasa tasarısına göre çocuk muafiyet tutarı 500 avro artırılarak 8 bin 388 avroya yükseltilecek. Alman Basın Ajansı DPA’nın haberine göre 2018 yılında koalisyon sözleşmesi ile 25 avroluk çocuk parası artışı kararlaştırılmıştı.

2019'daki 10 avroluk artışın ardından, 1 Ocak 2021'de 15 avro daha artış yapılacak. Böylece  birinci ve ikinci çocuk için ödenen çocuk parası ayda 219 avroya, üçüncü çocuk için 225 avroya ve dördüncü çocuk ve sonrası için  250 avroya yükselmiş olacak. 

Ayrıca, tüm vergi yükümlülerine gelir vergisinde de önemli destekler geliyor. Buna göre gelir vergisi muafiyeti için belirlenen 9 bin 408 avro sınırı da gelecek yıldan itibaren 9 bin 696 avroya yükseltilecek. Gelir vergisi limitlerinde 2022 için bir artış daha yapılması planlanıyor. Tasarının Federal Meclis ve Eyaletler Temsilcileri Meclisi tarafından onaylanması gerekiyor. 

Vergi Yükümlüleri Birliği’nin hesaplamalarına göre, aylık geliri brüt 2 bin 500 avro olan bekârlar ayda sadece 6 avro tasarruf sağlıyor. İki çocuklu bir aile söz konusu olduğunda, aylık geliri 6 bin avro “tek bir kazanan” ayda sadece 15 avro  tasarruf sağlıyor. Vergi Yükümlüleri Birliği Başkanı Reiner Holznagel, yasa tasarısını “önemli bir adım” olarak değerlendiriyor.

+49 – BERLİN

GÖRSEL: Jens Büttner / ZB / DPA 

HABERE YORUM KAT