Johnson: Putin, kadın olsaydı Ukrayna'yı işgal etmezdi

Johnson: Putin, kadın olsaydı Ukrayna'yı işgal etmezdi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline Rusya lideri Vladimir Putin'in cinsiyetinin katkı verdiğini öne sürdü ve işgali "maço" bir girişim olarak tanımladı.

Johnson G7 Zirvesi için Almanya'da bulunduğu sırada Alman ZDF kanalına verdiği bir röportajda "Eğer Putin kadın olsaydı; olmadığı çok açık, ama olsaydı; bence bu şekilde çılgın, maço bir işgal savaşına ve şiddete girişmezdi" dedi.

Johnson, Putin'in Ukrayna'da yaptıklarını "mükemmel bir toksik erkeklik örneği" olarak tanımladı. 

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden oluşan G7 grubu liderleri Almanya'nın güneyinde üç gün süren zirve sonucunda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden dolayı Putin'e eonomomik ve siyasi bedel ödettirilmesi taahhüdünde bulunmuştu. 

Müttefiklerin gelecekteki tehditlere karşı nasıl yanıt vereceği üzerine tartışmaların yapıldığı NATO Zirvesi'ne katılmak üzere Madrid'de bulunan Johnson'ın, önümüzdeki dönemde ittifak üyelerinin savunma haracamalarını arttırması yönünde çağrıda bulunması bekleniyor.

İngiltere savunma harcamalarını artıracak
NATO üyelerinin yıllık gayrısafi milli hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya harcamalarına ayırması isteniyor, ancak üyelerin çoğu bu sınırın altında bütçe ayırıyor.

Savunma harcamaları konusunda son yıllarda bu sınırın altında harcama yapan ülkelerden biri olan İngiltere bu durumu değiştirmeye hazırlanıyor. Hükümet savunma harcamaları için belirlediği üst sınırı kaldırararak yıllık GSYİH'nın yüzde 2,3'üne ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. 

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Başbakan Johnson'dan Rusya'nın olulşturduğu tehdit sebebiyle savunma harcamalarının daha da arttırılması çağrısında bulundu.

Ancak yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve enerji fiyatları krizinin yanı sıra Covid-19 salgının sağlık sektöründe yarattığı yükün hafifletilemediği bu dönemde savunma harcamalarına bu derece büyük pay ayrılmasının ülke içinde tartışma yaratacağı ifade ediliyor.

Fotoğraf: Just Click's With A Camera - Flickr

HABERE YORUM KAT