İsviçre'de Türk vatandaşına 3,5 yıl hapis

İsviçre'de Türk vatandaşına 3,5 yıl hapis

Türkiye'de işkenceye uğradığı için çalışamadığı gerekçesiyle sağlık kasalarını 700 bin frank zarara uğrattığı ileri sürülen bir Türk vatandaşına 3,5 yıl hapis cezası verildi.

BASEL - İsviçre’nin Basel şehrinde yaşayan bir Türk vatandaşı, sigortaları 700 bin frank zarara uğrattığı gerekçesiyle 3,5 sene hapis cezasına çarptırıldı.

Basel Landschaftlichezeitung’un haberine göre, 1983 yılında İsviçre’ye yerleşen zanlı, 1990 yılında rahatsızlanarak sırt ve baş ağrısından şikayet etti. 1996 yılında çalışamayacağına karar verilen kişi, 2003 yılında sağlık konusunda olumlu bir gelişme yaşamadığı yönünde bilgi verdi.

2009 yılındaki bir psikolojik muayenede zanlının psikolojik sorunları nedeniyle sürekli kişilik değişimi yaşadığı teşhisi konuldu. Bu durumun Türkiye’deki işkence deneyimi nedeniyle yaşandığı kaydedildi.

Şikayetler arasında baş ağrısı, kalp rahatsızlıkları, uyku bozuklukları, sırt ağrısı gibi rahatsızlıkların bulunduğu belirtildi.

2012 yılında yetkili makamlar kişinin günlük yaşamı izlendiğinde fiziksel aktivitelerin, sosyal kontakların, bisiklet sürme, arabayla uzun yola gitme gibi etkinliklerin de bulunduğunu kaydettiler.

2016 yılında başlayan mahkeme sürecinde, Türk vatandaşının sağlık sigortalarını dolandırdığı gerekçesiyle 3,5 sene hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Federal Mahkeme’ye yapılan itiraz da sonuçsuz kaldı. Söz konusu kişinin 2002 Ekim ayından 2013 haziran ayına kadar 411 bin frank ve emeklilik kasasından da 290 bin frank olmak üzere toplam 701 bin frank kazanç elde ettiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT