İsviçre'de istihbaratın yetkileri artırıldı

İsviçre'de istihbaratın yetkileri artırıldı

İsviçre'de istihbarat servisine özel mülkiyetlere dinleme cihazı yerleştirilmesi ve bilgisayarların gizlice incelenmesine izin veren kanun kabul edildi.

CENEVRE - İsviçre genelinde, İstihbarat Hizmet Kanunu, Sosyal Güvenlik Kanunu ve Doğal Kaynakların Korunması Kanunu tekliflerini içeren referandumda halkın yüzde 43'ü oy kullandı.

İsviçre istihbarat servisine, ulusal güvenliğin tehlikede olduğu durumlarda telefonları dinleme, özel mülkiyetlere dinleme cihazı yerleştirme ve bilgisayarları gizlice inceleme gibi izinler de veren kanun resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 65 oyla kabul edildi.

Referandumda "hayır" oyu verenler, kanunun özel hayatın gizliliğine müdahale anlamına geleceğini belirtirken, destekleyenler ise terörist saldırıların önlenmesi için istihbarat servisinin özel hayata müdahale edebileceği görüşünü savundu.

Emeklilere yüzde 10 zam reddedildi

Öte yandan, emeklilere yapılan ödemelerin yüzde 10 arttırılmasına yönelik Sosyal Güvenlik Kanunu teklifi ise yüzde 60 oyla reddedildi.

Gelecek 35 yılda İsviçre ekonomisini geliştirirken doğal kaynakların doğru şekilde kullanılması ve korunması konusunda bazı tedbirleri içeren Doğal Kaynakların Korunması Kanunu teklifi de yüzde 64 oyla reddedildi.

HABERE YORUM KAT