İstihbarat eski şefi Hans-Georg Maaßen topu polise attı: “Katliam önlenebilirdi”

İstihbarat eski şefi Hans-Georg Maaßen topu polise attı: “Katliam önlenebilirdi”

İç istihbarat eski şefi Maaßen, 2016 yılında Berlin’deki kanlı Noel’i yaratan Anis Amri konusunda kendisini korudu ve haksızlığa uğradığını söyledi.

Federal Almanya’nın eski iç istihbarat başkanı, Berlin’in Breitscheidplatz meydanındaki Noel pazarını kan gölüne çeviren İslamcı terörist Anis Amri konusunda Anayasayı Koruma Dairesi’nin bir ihmali bulunmadığını belirtti. 

Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin o dönemde başkanlığını yapan Maaßen  hem Chemnitz olaylarında hem de Amri olayında yanlış anlaşıldığını kaydetti. Maaßen 12 kişinin hayatını kaybettiği Breitscheidplatz İslamcı terör saldırısı için “Önlenebilirdi, gerçekleşmesi gerekmiyordu. Bu benim için özel bir trajedi” dedi.

Noel pazarı saldırısıyla ilgili Federal Meclis İnceleme Komisyonu’nda tanık olarak dinlenen Maaßen  polisin, göçmen dairelerinin ve savcıların Anis Amri konusunda sığınma başvurusu reddedilmiş olmasına rağmen, harekete geçerek sınır dışı etmemelerini anlayamadığını bildirdi. 

POLİS AMRİ TEHLİKESİNİ BİLİYORDU

Tunuslu terörist, dolandırıcılık ve uyuşturucu ticareti suçlarıyla itham ediliyordu ve İslamcı bir tehdit olarak sınıflandırılmıştı. Maaßen’a göre 2016’da İslamcı terörist o kadar yüksek tehdit oluşturuyordu ki, güvenlik birimleri hiçbir saldırı olmayacağı konusunda kesin konuşamıyorlardı.  “Sadece ellerinden gelenin en iyisini yapabilirlerdi” diyen Maaßen, o dönemde polis teşkilatının İslamcı tehdit Anis Amri’den sorumlu olduğunu söyledi. Maaßen  Amri’nin bölgeler arası faaliyetlerine rağmen, Federal Kriminal Dairesi’nin neden nihayet bu kişiyi almadığını kendisine sorduğunu da ifade etti. 

11 ÖLÜ, 67 YARALI

Berlin’de 19 Aralık 2016’da Noel pazarına kamyonla dalarak 11 kişinin ölümüne, 67 kişinin yaralanmasına neden olan Anis Amri, saldırıdan sonra kaçmayı başardı. Amri, İtalya’nın Milano şehrinde bir çatışma esnasında polis tarafından vurularak öldürüldü. 

Öte yandan BKA, aynı zamanda Amri’nin Almanya’da bağlantı içinde olduğu 300’ün üzerindeki kişiyi de belirledi. 43’ü “potansiyel suçlu” olarak sınıflandırılmıştı. Bununla birlikte özellikle radikallerin merkezi durumundaki Fussilet Camii çevresi de dahil olmak üzere Berlin’deki çevresi de saptandı. 

Berlin ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerinde evlere baskınlar yapıldı, şüphelilerin telefonları dinlemeye alındı. Dortmund’da Amri’nin konakladığı bir adresin ise, Mallinckrodtstraße, NSU cinayetlerinin işlendiği noktalardan biri olduğu ortaya çıktı.

Diğer taraftan inceleme komisyonunda ifade veren Maaßen’a milletvekilleri terörist Anis Amri tehdidinin istihbarat tarafından yanlış değerlendirilip değerlendirilmediğini sordular. Ayrıca, Amri’nin “neden sadece polisin konusu” olduğu yönündeki ifadesini açıklamasını istediler. 

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili milletvekili Volker Ullrich soruşturma başlamadan önce  “Maaßen  saldırıdan önce Amri hakkında  haberdar olan tek güvenlik birimi başkanıydı” dedi. Bunun üzerine Birlik’90 / Yeşiller Meclis Grubu Başkanvekili Konstantin von Notz da Eylül 2016 itibarıyla Amri’yi izlemek için  polisin gereken önlemlerİ almadığına işaret etti.

MAAßEN  BERLİN POLİSİNİ BİLGİLENDİRMİŞ

Aslında Maaßen, gerçekten de  Ocak 2016’da resmi bir evrak imzalayarak, Amri’nin olası terör saldırısına işaret etmiş, bu konuda  bilgi veren muhbire ulaşılmasına izin vermemiş, ancak başkente taşınan Amri tehdidi hakkında Berlin polisini bilgilendirmişti. 

Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı olarak Maaßen, iki yıl önce, Chemnitz’de bir Alman öldürüldükten sonra “göçmen avından” şüphe ettiği için yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Kasım 2018’de Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından emekliye ayrılmıştı.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT