İşte Almanya'nın en yoksul ve en zengin eyaletleri

İşte Almanya'nın en yoksul ve en zengin eyaletleri

Das Paritätische Gesamtverband adlı yardım kuruluşunun açıkladığı rapora göre 2021'de 14 milyon 100 bin insan yoksulluk içindeydi

Almanya'da sendika ve kiliselere yakınlığıyla bilinen altı büyük yardım kuruluşunu çatısı altında toplayan ve çok sayıda göçmen dernek ve kuruluşunun da bağlı olduğu sosyal yardım kuruluşu das Paritätische Gesamtverband'ın verilerine göre 2021'de ülkedeki yoksul nüfusun oranı yüzde 16,9 oldu

Peki bu eyaletlere göre bakıldığında durum ne? 

Almanya'nın en yoksul eyaleti hangisi?

En yüksek yoksulluk oranı en küçük eyalet olan Bremen'de saptandı. Oradaki yoksulluk 2021'de yüzde 28,2 ile Almanya'daki en yüksek oran olarak belirlendi. 

Almanya'nın en zengin eyaleti hangisi?

Almanya'nın en zengin eyaleti Bavyera’da yoksul insan oranı yüzde 12,8 ile düşükken, yine zengin olan bir diğer güney eyaleti Baden-Württemberg'deki yoksulluk 2021'de yüzde 14,1 olarak kayıtlara geçti.

Bunların dışında Saksonya- Anhalt ve çok sayıda Türkiye kökenlinin de yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya’da yoksul oranı yüzde 19,2 olurken, Berlin'de bu oran yüzde 20,1 olarak verildi. 

Kuruluşun Başkanı Ulrich Schneider, sayının daha da yükselmesini beklemediklerini ifade ederek ortaya çıkan tablodan, önceki Angela Merkel başbakanlığındaki büyük koalisyon hükümetini sorumlu tuttu.  Schneider Merkel hükümetini,"Yoksulluğa bile bile göz yumdular" sözleriyle eleştirdi.

Almanya’da 2013’ten 2021 sonuna kadar Merkel başbakanlığında iki kez büyük koalisyon hükümeti kuruldu. Büyük koalisyon ile kastedilen, Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile sadece Bavyera'da örgütlü ve daha da muhafazakar olan kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik‘in (CSU) Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile kurduğu iki dönemlik hükümet.

Kadınlar daha yoksul
Yoksulluk toplumsal kesimlere göre de farklılık gösteriyor.

Paritätische Gesamtverband'ın verilerine göre, Almanya'da kadınların yüzde 17,8'i yoksul sayılırken, bu oran erkeklerde yüzde 16 ile daha düşük. Cinsiyetler arasındaki uçurum yaşlılıkta daha da büyüyor. 65 yaş üstü nüfusta kadın ile erkeklerde göreli yoksulluk yaşayanlar arasındaki makas daha da açılıyor. Burada uzmanlar kadınların düşük ücret sektöründeki mesleklerde daha yaygın çalışmasını, daha da sıklıkla part time çalışmasını veya ailede bakım ihtiyacı vb olduğunda istihdamdan daha çabuk feragat eden taraf olmasını sorumlu tutuyor. 

Çocuk ve gençlerde yoksulluk
Çocuklar ile gençler arasındaki yoksulluğun 2021’de yeni bir olumsuz rekor kırdığı da bugün açıklanan yoksulluk raporunun verileri arasında. Çocukların yüzde 21,3'ünün göreli yoksul kategorisinde yer aldığı bildiriliyor.

Yaşlılıkta yoksulluğun 2021'de artarak yüzde 17,6'ya çıktığı, 2020’de bu oranının yüzde 16,3 olduğu belirtiliyor.

Öte yandan çalışmasına rağmen yoksullaşanların sayısındaki artış da endişe veriyor. Bir işte çalışıyor olmasına rağmen göreli yoksul kategorisine giren insanların oranının yüzde 8,9 olduğuna işaret ediliyor.

Fotoğraf: Kristof Roomp - Flickr

HABERE YORUM KAT