İşte Almanya’daki aydınların hükümetten talep ettiği İran yaptırımları

İşte Almanya’daki aydınların hükümetten talep ettiği İran yaptırımları

​​​​​Almanya’nın aydın isimleri, İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra katledilen Mahsa Amini olayları için Federal Hükümet’e çağrıda bulundu.

Çoğunlukla kadınların imzasının bulunduğu çağrıda şu sözlere yer verildi:

“Sayın Federal Hükümet Üyeleri,

Henüz 22 yaşında bir Kürt kadını olan Jîna Mahsa Amini'nin İran rejiminin uşakları tarafından öldürülmesine ilişkin olarak yaptığınız açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak İranlı kadınlara yönelik şiddet, 43 yıldır rejimin kadınları hor görmesinin temel taşlarından biri olmuştur. Bu nedenle Jîna Mahsa Amini'nin ölümü İslamcı rejime karşı ülke çapında protestoları tetikledi.

Bu durumda sözler yeterli değildir, hemen harekete geçilmelidir!

Rejim daha 2019 yılında, sadece üç gün içinde sokaklarda özgürlük için gösteri yapan 1.000'den fazla kişiyi öldürdü. Bugünlerde yine onlarca kişinin İran polisi tarafından vurularak öldürüldüğüne dair haberler alıyoruz. Rejim kendi halkına karşı silah kullanıyor, muhalifleri bulmak için evleri aratıyor, gazetecilere ve kadın hakları aktivistlerine işkence ediyor.

Yurtdışında bile rejimin suçlarına dikkat çeken insanlar tehdit ediliyor ve muhalifler öldürülüyor.

Yine de İran halkı gözünün korkutulmasına izin vermiyor, gösteriler devam ediyor, İranlı kadınlar protesto için saçlarını kesiyor ve kendilerine dayatılan başörtüsünü alenen yakıyor - ve bu yüzden öldürülüyorlar.

Bu tehlikeli durumda demokrasi ve özgürlük için mücadele eden İranlıların tek bir talebi var: Demokratik hukuk devletlerinin hükümetleri bu kez İran rejimini destekleyerek ayakta tutmasınlar.

Alman hükümeti bu rejimi durdurmak için tutarlı bir şekilde hareket etmelidir.

Alman hükümetini İran rejimi ile tüm resmi müzakereleri durdurmaya ve sert yaptırımlar uygulamaya çağırıyoruz. Tüm ticari ilişkiler derhal durdurulmalıdır. Rejime kendi halkına karşı şiddeti finanse etmek için gelir sağlayan her türlü anlaşma feshedilmelidir.

Almanya'ya kaçan İranlı muhaliflere ve kadın hakları aktivistlerine koruma sağlanmalıdır. İran rejiminin Hamburg İslam Merkezi de dahil olmak üzere Almanya'daki ileri karakolları kapatılmalı ve İranlı temsilciler sınır dışı edilmelidir.

İranlılar için durumu ancak tutarlı eylemler iyileştirebilir. Özgürlük talep eden İran halkıyla ve kadınların insan hakları için mücadele eden tüm İranlılarla dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz. Alman hükümetini, rejimi tamamen izole eden tutarlı bir feminist dış politika izlemeye çağırıyoruz.

Jîna Mahsa Amini'yi asla unutmayacağız! Zan Zendegi Azadi - Yaşasın özgür ve laik İran!”

Çağrıyı imzalayan isimler:

Almanya Eski Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Mina Ahadi Masih Alinejad, Gazeteci, Aktivist ve Yazar doktor Lale Akgün, MdB a.D. Tobias Bauschke, AGH Berlin (FDP) Ulrike Becker Üyesi, Ortadoğu Özgürlük Forumu Berlin Jonas Breng, gazeteci Jason Brodsky, Birleşmiş Milletler Nükleer İran'a Karşı Politika Direktörü (UANI) Naïla Chikhi, Laiklik ve Kendi Kaderini Tayin Eden Göçmen Kadınlar Girişimi'nin Kurucusu Nina Coenen, Demokratielotsen e.V. Saeid Dehghan, İnsan Hakları Avukatı Guila Fakhoury, Amer Fakhoury Vakfı Kurucu Ortağı FDP Gendarmenmarkt yerel şubesi Başkanı Saba Farzan Gilane Fataryi, AlArabiya TV'de Haber Sunucusu Shammi Haque, sürgündeki gazeteci SPD Üyesi Rahim Hemti Birleşmiş Milletler Nükleer İran'a Karşı (UANI) İcra Direktörü David Ibsen Ali Javanmardi, Bağımsız Gazeteci ve Siyasi Aktivist Claire Jungman, Birleşmiş Milletler Nükleer İran'a Karşı (UANI) Genelkurmay Başkanı Mohsen Lotfi, Almanya'da Siyasi Aktivist Shiva Mahbobi, Kadın Hakları ve Siyasi Mahkumların Serbest Bırakılması Aktivisti Daryoush Memar, gazeteci Mariam Memarsadeghi, Cyrus Forum'un Kurucusu ve Direktörü ve Macdonal-Laurier Enstitüsü Kıdemli Üyesi Yasmine Muhammed, Özgür Kalpler Özgür Zihinler doktor İran Yeşiller Partisi Almanya Başkanı Kazım Musavi Kaveh Moussavi, İnsan Hakları Avukatı, Uluslararası Hakem Jason Poblete, Av., Küresel Özgürlük İttifakı Başkanı, İskenderiye, Va. Laura Pohl, Uluslararası İnsan Hakları Derneği (ISHR)

HABERE YORUM KAT