İstanbul'daki korkutan senaryo Alman basınında: "Büyük bir depremin olması an meselesi"
Türkiye bir deprem bölgesi olmasına rağmen depreme dair yeterli önlemler alınmıyor. Hatta öyle ki, deprem toplanma alanları bile çok büyük bir yerde yok.
Olası İstanbul depremi Alman basınında da gündem oldu. Alman basını, İstanbul'daki yapıların güçsüzlüğüne ve yeterli önlemlerin alınmadığına değindi.
"Saatli bombanın üzerinde duruyor"
t-online yaptığı haberde, "Avrupa'da büyük bir deprem sadece an meselesi" diye yazarak İstanbul depremine atıfta bulundu. Haberde, "İstanbul jeolojik bir saatli bombanın üzerinde duruyor ve uzmanlar büyük bir depremin istatistiksel olarak çok gecikmiş olduğu konusunda hemfikir" ifadelerine yer verildi.
Depremin, İstanbul gibi mega bir kenti yerle bir edebileceğinin belirtildiği haberde, Potsdam'daki Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi'nde görevli bilim adamı Marco Bohnhof da, 16 milyon nüfuslu metropolün sorununun, binaların zayıf yapısı nedeniyle yeterince hazırlıklı olmaması olduğunu söyledi.
"Deprem için geç kalındı"
Büyük deprem riski nedeniyle katı bina yönetmelikleri olmasına rağmen, bunlara neredeyse hiç kimsenin uymadığını belirten Marco Bahnhof, “Bir deprem için geç bile kalındı. İstatistiksel olarak her 250 yılda bir deprem oluyor. Son büyük deprem 1766 yılında meydana geldi” dedi.
İstanbul'da önümüzdeki on yıllarda bir mega-deprem olma olasılığı yüzde 80'e kadar çıkıyor.
Kimse farkında değil
Deprem araştırmacısı Naci Görür de, Alman Basın Ajansı'na yaptığı açıklamada bu görüşe katılıyor. Görür, ciddi çökme riski altında 100.000 binanın var olduğunu söylüyor. Görür, ne İstanbul'un yerel yönetiminin ne merkezi hükümetin ne de halkın tehlikenin farkında olduğunu söyledi ve ekledi:
“Türkiye'nin şehirlerini depreme dayanıklı hale getirmek için alınan önlemler yeterli değil.”
Kandilli deprem izleme merkezi, 2030 yılına kadar 7'nin üzerinde büyüklükte bir depremin meydana gelme olasılığını yüzde 60 olarak belirtiyor.
20 yıl geçti
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'ndan jeofizikçi Tom Parsons da, 30 yıllık bir süre içinde bölgede 7 veya daha büyük bir depremin meydana gelme olasılığını yüzde 35 ila 70 olarak hesaplamıştı. Bu hesap 2004 yılında yapılmıştı, ancak o tarihten bu yana 20 yıldan fazla bir süre geçti, bu da büyük depremin meydana gelme olasılığının bugün daha da yüksek olma eğiliminde olduğu anlamına geliyor.
ARTI49