İsrail-Hamas savaşında "Esad cephesi" iddiası

İsrail-Hamas savaşında "Esad cephesi" iddiası

İsrail ile Hamas arasındaki savaşı devam ederken kaygı verici bir iddia dünyayı sarstı.

Orta Doğu, geçen hafta Cumartesi sabahı Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e karşı başlattığı "Aksa Tufanı" saldısından bu yana çalkalanıyor. Gazze'den İsrail'e binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'nı ele geçirdi ve buradan İsrail topraklarına saldırdı. İsrail ordusu da Hamas'ın saldırısına karşı Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırıları düzenledi.

Bu bir haftalık çatışmalarda, bölgede 2 binden fazla insan hayatını kaybederken, yeni bir iddia gündeme geldi. İddianın kaynağı, İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir üst düzey diplomat oldu. ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, "İsrail, Şam ve Halep havalimanlarını ardışık olarak vurdu. Bu, İran rejiminin stratejik silahlarını Suriye'ye yerleştirme veya taşıma girişimini düşündürdü. Ayrıca İsrail'in bunu engellemeye kararlı olduğunu düşünüyorum" dedi. İddia, Suriye'nin savaşta yeni bir cephe açacağını öne sürdü.

İSRAİL'DEN YANIT GELDİ

Bu iddiaya yanıt veren İsrail Dışişleri Bakanlığı Stratejik İlişkiler Başkanı Joshua Zarka, "İlk olarak, İranlılar böyle bir şey yapar. İkinci olarak, biz İsrailliyiz" cevabını verdi. İsrail medyası da dikkat çekici bir iddiayı gündeme getirdi. İsrail gazetesi Maariv, İran'ın Suriye'de İsrail'e karşı yeni bir cephe açmak için hazırlandığını iddia etti.

Geçen hafta Suriye, İsrail'i Şam ve Halep'teki havalimanlarını vurmakla suçlamıştı. Suriye Savunma Bakanlığı, sivillerin de kullandığı havalimanına düzenlenen saldırıyı kınamış ve bu olayı terör saldırısı olarak değerlendirmişti.

Ayrıca dün, İran Dışişleri Bakanı, Hamas lideri İsmail Haniye ile Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldi ve ortak işbirliği kararı alındı.

HABERE YORUM KAT