İspanya yolunda: 2020 yılında 2 bin 170 “düzensiz göçmen” öldü

İspanya yolunda: 2020 yılında 2 bin 170 “düzensiz göçmen” öldü

2020 yılında Kuzey Afrika’dan İspanya’ya gelmeye çalışan 2 bin 170 düzensiz göçmenin yolculuk sırasında denizde hayatını kaybettiği açıklandı.

Göçmen hakları savunucusu kuruluş “Yürüyen Sınırlar Kolektifi”inin, “Yaşam Hakkı Monitörü 2020” adlı raporuna göre, Kuzey Afrika’nın farklı noktalarından İspanya’ya doğru bu yıl gerçekleşen düzensiz göçmen akını sırasında 88 teknenin battığı belirtildi.

CESETLERİ DENİZDE KALDI

Raporda, kurtarma ekiplerinin denizden sadece 88 düzensiz göçmenin cesedine ulaşabildiği, göçmenlerden 2 bin 82’inin ise kayıp olduğu bildirilirken, “Düzensiz göçmenlerin cesetlerinin yüzde 95,9’unun denizde kalması utanç verici bir orandır” ifadesi kullanıldı.

En fazla insanlık dramının Atlas Okyanusu’nda bulunan Kanarya Adaları açıklarında yaşandığı, burada 1851 düzensiz göçmenin hayatını kaybettiği kaydedildi.

STK, 2019 yılına göre kıyaslama yapıldığında bu yıl düzensiz göç sırasında denizde ölenlerin sayısının yüzde 143 arttığı bilgisini paylaştı.

AVRUPA’NIN EN TEHLİKELİ GÖÇ YOLLARINDAN BİRİ

Basın toplantısında konuşan adı geçen kuruluşun sözcüsü Helena Maleno, “Son yılların en büyük ölüm sayısını açıkladık. Bu utanç verici. Biz bugün sunduğumuz rakamlardan eminiz. Ama bizim bilmediğimiz, bunun çok daha fazlası da olabilir” dedi.

Kuzey Afrika ile Kanarya Adaları arasındaki düzensiz göç trafiğinin “Avrupa’nın en tehlikeli göç yollarından biri olduğunu” dile getiren Maleno, bu yolu kullanan her 10 düzensiz göçmenden 3’ünün öldüğünü söyledi.

Maleno, denizde hayatlarını kaybeden düzensiz göçmenlerin Cezayir, Fas, Moritanya, Gambiya, Senegal, Fildişi Sahili, Gine Bissau, Kamerun, Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Komorlar, Suriye, Bangladeş ve Sri Lanka gibi çok farklı milletlerden olduklarını kaydetti.

Maleno ayrıca, İspanyol hükümetine “bu yılki insanlık felaketinin tekrarlanmaması için önlemler alması” çağrısında bulundu.

+49 - MADRİD

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT