İşkence Komitesi’nden Erdoğan’a çağrı: Kötü muameleyi durdur!

İşkence Komitesi’nden Erdoğan’a çağrı: Kötü muameleyi durdur!

Avrupa İşkencenin Önlenme Komitesi’nin Türkiye’deki işkence iddialarına dair son raporunda, Erdoğan’a kötü muameleyi durdurma çağrısı yapıldı.

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi ya da tam adıyla Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezayı Önleme Komitesi’nin (CPT) son raporunda, Türkiye’de cezaevleri ve polis merkezlerindeki olumsuz koşullar ve kötü muamele eleştirildi. Komite, Türkiye’deki cezaevleri ve polis merkezlerine ilişkin hazırladığı 2019 raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da gözaltındakilere kötü muameleyi durdurmasını talep etti.

DW Türkçe’ye göre, raporda, gözaltında veya cezaevlerinde kötü muamele yapılmasına kesinlikle müsamaha gösterilmediğine dair güvenlik güçlerine açık ve net mesaj verilmesi gerektiğinin altını çizildi. CPT’nin hazırladığı raporda, işkenceye müsamaha gösterilmeyeceğine dair mesajın da ülkenin en üst siyasi makamından gitmesi gerektiği, bunun da ülkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğuna işaret edildi.

CPT, 2019 yılında Türkiye’deki çok sayıda cezaevi ve polis merkezini ziyaret edildiğini, bu ziyaretler sırasında raportörlerine polis tarafından yapılmış çok sayıda kötü muamele uygulamasının iletildiğini belirtiyor. CPT raportörleri, kendilerine aktarılan vakaların çoğunda dayak veya kötü muamelenin ya kişileri itirafa zorlama amacıyla ya da cezalandırma amacıyla yapıldığına da dikkat çekiyor.

VAKA SAYISININ SABİT KALMASI ENDİŞE VERİCİ

Raporda, 2017 yılı ile karşılaştırıldığında aktarılan kötü muamele iddialarının görece ağır olmadığını, diğer yandan vaka sayısının aynı kalmasının oldukça endişe verici olduğuna da vurgu yapıldı.

CPT, sorumlu Türk makamlarının rapordaki iddiaları geri çevirdiğini ve şiddet uygulayarak itirafa veya bilgi almaya zorlamanın olağan bir uygulama olmadığını ilettiklerini de kaydetti.

KOMİTE ÖCALAN’IN KOŞULLARINI ELEŞTİRDİ 

CPT’nin raporunda, Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına ilişkin de eleştiriler yer aldı. Komite’nin raportörleri, 2019’da ziyaretin gerçekleştiği sırada, İmralı’da kalan dört tutuklunun haftada dokuz saat dışında tecrit şartları altında tutulduğuna işaret ederek bu durumu eleştirdi.

Avrupa Konseyi organı olan Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin merkezi Strasbourg’da bulunuyor ve hazırlanan raporlar bağlayıcı bir nitelik taşımıyor.

+49 – BERLİN

FOTO: AA