İşçi Partisi liderlik yarışında Londra’daki Türk bölgelerin milletvekilleri kimi destekliyor?

İşçi Partisi liderlik yarışında Londra’daki Türk bölgelerin milletvekilleri kimi destekliyor?

2010’da iktidarı kaybettiğinden bu yana İngiliz Parlamento’sunda ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi (Labour Party) son 1 yılda ikinci liderlik yarışına giriyor.

ARDA AKARTUNA - 2015 genel seçimde Muhafazakar Parti’ye yenilen ve genel başkanlıktan istifa eden Ed Miliband’in yerine, parti üyelerinin %59,5 oyuyla solcu kimliği ve parti içinde muhalif bir isim olarak bilinen Jeremy Corbyn seçilmişti. Parti milletvekillerinden büyük destek alamamasına rağmen, üyelerin ve sendikaların ‘yeni bir siyaset anlayışı’ sözüyle desteklerini kazanmayı başarmıştı.

Eylül 2015’den bu yana partinin milletvekilleri ve Corbyn arasındaki gerilim bir türlü yumuşamamış, medyada sürekli parti-içi bölünme haberleri gündeme geliyordu. 23 Haziran AB üyelik referandumundaki yenilgi ise, ezici çoğunluğu AB’de kalmadan yana olan İşçi Partisi milletvekillerine göre Corbyn döneminin son noktasını koymuştu.

Kendisini AB’de kalma taraftarı olarak tanıtan Corbyn’in kampanya sırasında yeterince çaba sarf etmemesi ve hatta kalma kampanyasını ‘sabote’ bile ettiğine dair iddialar, gölge kabinenin büyük bir kısmının istifa etmesine sebep oldu. Corbyn, referandum sonrası 229 milletvekilinin arasında gerçekleşen güvenoyu oylamasını 172’ye 40 oyla kaybetmesine rağmen görevine devam etti ve bazı gölge kabine üyeleri birden fazla göreve üstlenmek zorunda kaldı.

Mahkemeler, parti içi kavgalar ve üyeler arasında tansiyonun ciddi oranda artması ile meydana gelen istikrarsızlık içerisinde Corbyn’e karşı rakip çıkarak genel başkanlığa adaylığını koyan Owen Smith, 24 Eylül’de sonuçlanacak olan yeni bir liderlik yarışını böylece başlatmış oldu. İşçi Partisi milletvekillerinin %70’i eski gölge İş ve Emeklilik Bakanı olan Smith’e desteklerini açıklasalar da, üyelerin ciddi oranda Corbyn’e yakın olmaları nedeniyle Smith’in kazanma ihtimalinin oldukça düşük olduğu söyleniyor.

Türk bölgelerini temsil eden vekiller ne düşünüyor?

Kuzey Londra’da Türk toplumunun oldukça yoğun olması, onlara siyasi açıdan önemli olanaklar sağlıyor. Bu kesimin oylarını alabilmek için Türk toplumunun sorunları ve düşüncelerine oldukça büyük önem veren bölge milletvekilleri ise çoğunlukla İşçi Partisi’nden. Peki bu bölgeleri temsil eden vekiller bu liderlik yarışında hangi adayı destekliyorlar?

Enfield bölündü! Edmonton ‘Corbyn’, Kuzey Enfield ‘Smith’ diyor

Türklerin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Enfield’deki üç seçim bölgesinin ikisi İşçi Partisi’ne ait. Enfield North (Kuzey Enfield) bölgesini Joan Ryan, Edmonton bölgesini ise Kate Osamor temsil ediyor. İki Milletvekili de 2015’de seçildi.

İngiltere Parlamentosu Alevi Sekretaryası’nın Başkanlığını yürüten Joan Ryan, AB referandumu sonrası Corbyn’e güven kaybeden milletvekillerinden biri. AB referandumundan bu yana 47 vekilin gölge kabineden istifa ettiğini hatırlatan Ryan, Corbyn hakkında, ‘Pozisyonu yürütülemez hale gelmiştir. Yeni bir liderlik seçimi gerekiyor. Seçim bölgemde bu konuda bana e-posta gönderen seçmenlerin arasından Corbyn’i desteklemeyenler çoğunlukta. Ana muhalefet partisi ve bu ülkenin iktidarı olmayı hedefleyen bir parti olarak bizler, seçmenin güvenini ve saygısını kaybetmememiz lazım. Umarım iki taraf bir araya gelip, sorunları konuşarak saygı içerisinde çözerler’ diye konuştu.

Edmonton Milletvekili Kate Osamor ise bu düşünceyi paylaşmıyor. 2015 genel başkanlık seçiminde de Corbyn’e desteğini açıklayan Osamor, gölge kabineden istifalar sonrası Corbyn tarafından gölge Uluslararası Gelişme Bakanı görevine getirildi. Parti-içi tartışmaların durdurulup uzlaşma çağırısı yapmış olan Osamor, gerilim hakkında ‘Tartışmayı Muhafazakar Parti’yle yapmamız lazım’ dedi. Ancak uzun zamanlar PKK terör örgütüne yakın gruplara destek vermiş olan Osamor, Nisan ayında ‘Öcalan’a Özgürlük’ kampanyasının ilk paneline ev sahipliği yaparak Londra’lı Türk toplumunun büyük tepkisini de çekmişti.

Peki İşçi Partisi içerisindeki bu ağır gerilim, karşı adayları destekleyen Ryan ve Osamor’un çalışma ilişkilerini nasıl etkiledi?

Birbirlerine saygı duyduğunu açıklayan iki Milletvekili, seçim bölgelerinin yakın olmalarının gerektirdiği ortak çalışmalarını gerilimin herhangi bir ektisini göstermeden devam ettiler.

Haringey’de durumlar aynı gibi...

Haringey’deki iki seçim bölgesini de Parlamento’da İşçi Partili vekiller temsil ediyor. Tottenham Milletvekili David Lammy, Smith’e açıkça destek sunmasa da parti içindeki gerilim hakkında oldukça karamsar olduğunu açıkladı. Aynı zamanda AB’de kalma taraftarı olan ve referandum sonucunu Parlamento’da olası bir onay oylamasında kabul etmeyeceğini açıklayan Lammy’nin tutumu, ikinci bir AB referandumu olasılığına sıcak bakan Smith’in tutumuyla uyuşuyor.

Hornsey and Wood Green Milletvekili Catherine West ise Corbyn’den yana. Referandum sonrası güvenoylamasında Corbyn’i destekleyen 40 vekil arasında olan West, Corbyn gibi Britanya’nın nükleer silah sistemine de karşı olduğunu açıkladı.

West, Corbyn’i desteklemek için partiye üye olmuş gönüllüleri destekleyeceğini açıklamasına rağmen, parti içi gerilimden dolayı üzüntü duyduğunu belirtti.

Ve Hackney de bölündü

Hackney’deki iki seçim bölgesi İşçi Partisi Milletvekilleri tarafından temsil edilmelerine rağmen, iki vekil arasındaki gerilim Enfield’daki duruma benziyor. Milletvekillerin bir tanesi Corbyn’in en yakın destekçilerinden ve aynı zamanda gölge kabinede gölge Sağlık Bakanı olarak görev yapan Diane Abbott. Diğeri ise Corbyn’e karşı ve Smith’e açık destek sunmuş olan Meg Hillier.

Hackney South ve Shoreditch Milletvekili Meg Hillier uzun zamandır Corbyn’e muhalif vekiller arasında yer aldı. Haziran 2015’de Parlamento’nun en önemli Komisyonlarından biri olan Kamu Hesapları Komisyonu başkan olarak seçilen Hillier, Corbyn’e karşı açık eleştiri yapmaktan çekindi. Hillier Corbyn’in İşçi Partisi’ne olan bağımlılığının ‘sorgulanamaz’ olduğunu iddia etse de, Owen Smith’in adaylığına desteğini açıklaması uzun sürmedi.

Hackney Downs Milletvekili Diane Abbott ise, Corbyn gibi partinin solcu vekillerinden ve önde gelen isimlerinden biri. Ed Miliband’in seçildiği 2010 liderlik yarışında solcu vekiller tarafından aday gösterilen Abbott, bu sefer Corbyn’in en yakın destekçilerinden biri oldu. Corbyn tarafından önce gölge Uluslararası Gelişim Bakanı, sonra da gölge Sağlık Bakanı görevine getirilen Abbott, çıkan her parti içi kavgada Corbyn’in yanında durdu. Hatta 1970’lerde bir ilişki yaşadıkları da yerel medya tarafından öne sürüldü.

Corbyn’in kalesi Islington.

Islington’daki iki seçim bölgesini de İşçi Partisi temsil ediyor. Bu vekillerin birisi gölge Dışişleri Bakanı Emily Thornberry, diğeri ise Corbyn’in ta kendisi.

2014 yılında Ed Miliband tarafından gölge kabinedeki görevinden alınan Emily Thornberry’e zamanında Corbyn’den destek gelmişti. Şimdi ise Corbyn’nin en yakın destekçilerinden biri Thornberry oldu. Seçim kazanma yeteneği ve Başbakan olabilme olasılığı hakkında Corbyn’e güvendiğini söyleyen Thornberry, gölge kabinede şu an Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyor.

Yarış, 24 Eylül’de sonuçlanacak

22 Ağustos’ta oylama işlemlerinin başlaması beklenen liderlik seçiminin sonuçları, 24 Eylül’de özel bir konferansta açıklanacak. İki adayın yoğun mücadelesine rağmen Corbyn’in açık ara farkla yeniden seçilmesi bekleniyor. Ancak seçim sürecinde Corbyn taraftarları ve muhalif kesim arasında gittikçe derinleşen gerilim ve kutuplaşma, böyle bir sonucun partinin bölünme veya genel seçimlerde hezimete uğrama olasılıklarının artacağına yönelik sinyaller veriyor.

HABERE YORUM KAT