İrlanda başladı bile: İngiltere’den sosyal medya şirketlerine para cezaları

İrlanda başladı bile: İngiltere’den sosyal medya şirketlerine para cezaları

İngiltere’de zararlı içerikleri kaldırmamaları halinde sosyal medya şirketlerine küresel gelirlerinin yüzde 10’una kadar para cezası verilebilecek ve bu platformlara erişim engellenebilecek. İrlanda Twitter’a 450 bin avroluk ceza kesti.

İngiltere hükümeti, uzun süredir beklenen Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı’nı açıkladı. Gelecek yıl yasalaşması beklenen tasarıya göre, içeriğini kullanıcıların oluşturduğu veya insanların başkalarıyla çevrimiçi olarak konuşmasına izin veren sosyal medya platformlarının, çocuklara yönelik cinsel istismar, terörist materyal veya intiharı teşvik içeren paylaşımların yayılmasını önlemesi ve sınırlandırması gerekecek.

Facebook, Instagram, TikTok, Twitter ve diğer popüler sosyal medya platformları, çocukların zorbalık veya pornografiye maruz kalmasını önlemek için daha fazla çaba göstermek zorunda kalacak.

Şirketler ayrıca aşı karşıtı söylem gibi içeriği yasal olsa da yetişkinlere ciddi fiziksel veya psikolojik zarar verebilecek paylaşımlarla nasıl mücadele edeceklerini ortaya koyan hüküm ve koşulları oluşturarak açıklayacak.

PARA CEZASI VE ERİŞİM ENGELİ 

Gerekli adımları atmayan şirketlere, hangisi daha yüksekse ya 18 milyon sterlin ya da yıllık küresel gelirlerinin yüzde 10’una kadar para cezası verilecek.

İngiliz medya gözlem kurumu Ofcom, yasaya uyumlu olmayan platformlara İngiltere’de erişimi de engelleyebilecek. İlgili platformların yöneticilere yönelik olası cezalar ise ikinci bir düzenlemeyle hayata geçirilecek.

İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden, yaptığı açıklamada yasanın “yeni bir hesap verebilirlik çağı” yaratacağını, ancak ifade özgürlüğünü korumanın da önemli olduğunu söyledi.

İRLANDA TWITTER’A CEZA KESTİ

Öte yandan İrlanda Veri Koruma Komisyonu, AB Genel Veri Koruma Tüzüğü kapsamında harekete geçerek Twitter’a ceza kesti. Komisyondan yapılan açıklamada, sosyal medya şirketinin durumu zamanında kendilerine bildirmemesi ve yeterli şekilde belgelendirememesi nedeniyle Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün 2 maddesini ihlal ettiği belirtilerek “Etkili, orantılı ve caydırıcı bir önlem olarak Twitter’a 450 bin avro tutarında idari para cezası verildi” ifadesi kullanıldı.

Böylece, AB Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün “tek durak mekanizması” kapsamında ilk kez bir sosyal medya platformuna ceza kesilmiş oldu. Mekanizma kapsamında, Twitter’ın yanı sıra Google, Facebook gibi diğer büyük teknoloji firmalarına Avrupa’da ev sahipliği yapan İrlanda’nın Veri Koruma Komisyonu, olası ihlallerde yetkili düzenleyici olarak kabul ediliyor.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, hangisi daha yüksekse ihlale konu olan şirkete ya küresel gelirinin yüzde 4’ü ya da 20 milyon avroya kadar para cezası verme yetkisine sahip.

Twitter, bazı özel paylaşımların Android cihazlarda herkes tarafından görünür hale gelmesine yol açan hatanın 2018’in sonunda fark edildiğini ancak Noel ve yeni yıl tatili dolayısıyla eksik personelle çalışıldığı için harekete geçmekte yavaş kaldıklarını ve bu konuda gerekli dersi çıkardıklarını açıklamıştı.

+49 – LONDRA

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT