İran’da güvenlik görevlisinin öldürülmesine karıştığı gerekçesiyle tutuklananlar idamla yargılanıyor

İran’da güvenlik görevlisinin öldürülmesine karıştığı gerekçesiyle tutuklananlar idamla yargılanıyor

İran’ın Elburz Eyaleti Başsavcılığı, Kerec kentindeki gösterilerde bir Besic milisinin ölümüyle ilgili gözaltına alınan biri kadın 11 kişinin idamla yargılandığını bildirdi.

Yarı resmi Mehr Haber Ajansının haberine göre, Elburz Eyaleti Başsavcısı Hüseyin Fazlı Herikendi 3 Kasım'da Kerec kentinin Kemalşehr bölgesinde çıkan olaylarda hayatını kaybeden Besic mensubu Ruhullah Acemiyan davasına ilişkin açıklamada bulundu.

Herikendi, yürütülen çalışmalar neticesinde, sanıkların tespit edilip gözaltına alınmasından sonra "hukuka uygun olarak" ön soruşturma başlatıldığını, 1'i kadın 11 kişinin Kerec Başsavcılığınca mahkemeye çıkarıldığını belirtti.

Davaya ilişkin iddianamenin Elburz Eyaleti Devrim Mahkemesi'ne sevk edildiğini aktaran Herikendi, sanıkların "ülke güvenliğine karşı çok sayıda suç işleyerek ve devlet görevlilerine saldırarak bozgunculuk yapmak"la suçlandığını kaydetti.

Herikendi, iddianamede sanıklara isnat edilen suçlamalar arasında "insanın bedensel bütünlüğüne saldırı, toplanma ve gizli anlaşma, suç içeren içerikleri sosyal medyada yayımlama, rejim aleyhine propaganda" bulunduğunu aktardı.

Davanın işleyişine dair bilgiler de veren Herikendi, çıkan olaylarda Acemiyan’a topluca saldırının görüntülerinin sosyal medyada yayımlanmasından sonra faillerin tespit edilerek tutuklanması için mahkeme kararı çıkarıldığını belirtti.

İran Ceza Kanunu'na göre "ateşli ve ateşsiz silahlarla insanlara saldırmak, ülke güvenliğini tehlikeye atarak korku ve dehşet salmak, kamu düzenini bozmak ve yeryüzünde bozgunculuk yapmak" gibi suçlamalarda sanıklar idam cezasıyla yargılanıyor.

Fotoğraf: mostafa meraji - Unsplash

HABERE YORUM KAT