Interpol'ün BAE'li başkan adayına tepki

Interpol'ün BAE'li başkan adayına tepki

Interpol'ün yeni başkanı, 23-25 Kasım'daki İstanbul toplantısında seçilecek. BAE'den Tümgeneral Ahmed Nasır el-Reisi de adaylardan biri. Ancak Almanya'da el Reisi'nin adaylığı tepkilere neden oluyor.

Alman Federal Meclisi'nin üç üyesi Yeşiller partili Kai Gehring, Hür Demokrat Parti'den (FDP) Peter Heidt ve Sosyal Demokrat Parti'den Frank Schwabe ortak bir bildiri kaleme alarak Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Tümgeneral Ahmed Nasır el-Reisi'nin, Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) başkanlığına adaylığı konusundaki çekincelerini dile getirdi.

Başkanlık seçimi, Interpol'ün 23-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek 89'unucu genel kurul toplantısında yapılacak. Teşkilatın başında şu anda 2018'den beri Güney Koreli Kim Jong-yang bulunuyor.   

Alman parlamenterler, el-Reisi'nin seçilmesinin Interpol'ün hukuk kültürü açısından ciddi sonuçlar doğurmasından endişeli. Üç milletvekili ortak bildiride "Birleşik Arap Emirlikleri'nin ürpertici insan hakları sicili göz önüne alındığında, el-Reisi'nin başkanlığa getirilmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve örgütün misyonuyla bariz bir çelişki içinde olacaktır. Bu durum, Interpol'ün uluslararası itibarını da zedeleyecektir" görüşüne yer verdi.

"BAE insan haklarını ihlal ediyor"

Milletvekilleri, BAE'li adayı "insan hakları ihlallerine doğrudan karışmakla" da suçladı. Alman politikacılar, 2005 yılında ülkesinde "Merkezî Güvenlik Operasyon Sorumlusu" olarak atanan ve 2015 yılında da İçişleri Bakanlığı Müfettişi olarak görevlendirilen Tümgenerali, otoriter bir rejimin temsilcisi olarak görüyor. Alman vekillere göre el-Reisi, "BAE'nin devlet temsilcisi olarak ülkedeki barışçıl muhalifleri sistematik şekilde çökerten bir güvenlik aygıtının parçası" konumunda.

Alman vekiller bildiride, "Tümgeneral el-Reisi, BAE İçişleri Bakanlığı Müfettişi olarak baskıcı bir ceza ve adalet sisteminin başında bulunduğu için, bir dizi yüksek profilli davada insan hakları ihlallerine doğrudan katılıyor" ifadelerini kullandı.

El-Reisi'nin adaylığına insan hakları örgütleri ve Fransa'dan da tepki var. ABD merkezli İnsan Hakları İzleme örgütü, 17 insan hakları organizasyonuyla birlikte geçen Ekim ayında el-Reisi'nin adaylığına karşı çıkmıştı. Fransa'da da 35 milletvekili Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan el-Reisi'nin adaylığına itiraz etmesini talep etti.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT