İnternete bağlı buzdolabı kapısı hırsızlara bilgi verebilir
Akıllı ev cihazlarının güvenlik açıkları kullanıcıları tehdit ediyor. İnternete bağlı buzdolapları ve kameralarla gelen riskler, veri hırsızlığına ve güvenlik endişelerine yol açıyor.
Eskiden buzdolapları sadece birer soğutucu cihazken, günümüzde internet bağlantılı akıllı ev cihazları haline geldi. Artık kullanıcıların alışkanlıklarını toplayan, depolayan ve onlara göre önerilerde bulunan cihazlar, hem yaşamı kolaylaştırıyor hem de yeni güvenlik riskleri yaratıyor. Bağlantılı termostatlar enerji tasarrufu sağlarken, akıllı buzdolapları alışverişleri organize etme gibi işlevler üstlenebiliyor.
Buzdolabı kapısı suçlulara ipucu verebilir
Ancak güvenlik uzmanları ve tüketici koruma yetkilileri, bu akıllı cihazların siber saldırılara açık hale geldiği konusunda uyarıyor. Hırsızların, buzdolabı verilerini çalarak kapısının ne kadar sıklıkla açıldığını öğrenmesi, evde kimsenin olmadığına dair ipucu sağlayabilir. Buzdolabı uzun süre açılmıyorsa, ev sahiplerinin tatilde olabileceği anlamına gelebilir.
Güvenlik uzmanları, "Yetersiz korunmuş her cihaz, ağa sızmak ve onu kontrol altına almak için bir saldırı yüzeyi oluşturur," diyor. Özellikle, buzdolabı kapısının kontrol edilebilmesi tehlike arz ediyor.
Kamera içeren cihazlara dikkat
Akıllı cihazların kontrol edilmesi yalnızca güvenlik açığı yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda ciddi maddi zararlara da yol açabiliyor. Güvenlik uzmanları, "Örneğin, ısıtma sistemi tam kapasite çalıştırılabilir veya çamaşır makinesi sürekli devreye alınabilir," diye belirtiyor. Kamera donanımlı cihazlar ise evin içini gözetlemek amacıyla kullanılabilir.
Tüketici koruma uzmanı Juliane von Behren ise siber saldırıların genellikle oltalama (phishing) yoluyla yapıldığına dikkat çekiyor. "Sahte banka mailleri üzerinden özel ağa sızıyorlar. Yapay zeka ile bu tür sahte mailler gerçekçi hale geldi. Eskiden yazım hataları hemen dikkat çekerdi, ama artık o kadar kolay değil," diyor.
Tüketici koruma uzmanlarından üreticilere çağrı: Sorumluluk alın
Von Behren, akıllı cihaz satın alırken önceden ayarlı şifrelerin değiştirilmesini öneriyor. "Kolay tahmin edilebilecek şifreler saniyeler içinde kırılabilir." Üreticilere çağrıda bulunan von Behren, güvenlik güncellemeleri sağlanmasını ve kullanıcıların veri gizliliğinin korunmasını istiyor: "Tüm verilerin buluta kaydedilmesine gerek yok; daha az veri toplamalı ve gerekirse bu konuda üreticiler sorumluluk almalı."
Son olarak, bazı akıllı cihazların artık çevrimdışı çalışabildiğine dikkat çekiyor. Örneğin, buzdolabının ekranı, süt kalmadığını ağ bağlantısı olmadan kullanıcıya bildirebiliyor.