İngiltere’nin kamu borcu ekonomiyi yere serebilir: Üretim düşüyor, borç artıyor

İngiltere’nin kamu borcu ekonomiyi yere serebilir: Üretim düşüyor, borç artıyor

Londra çok güç durumda. İngiltere’nin kamu borçlanmasında geçen ay ulaşılan rakamlar, ülke ekonomisinin bu alanda son 60 yıldaki en yüksek orana yaklaştığını gösterdi. Borç, ulusal geliri geride bıraktı.

İngiltere'deki kamu borçlanması, yurtiçi gelir toplamıyla karşılaştırıldığında ekonomiyi sarsacak boyutlara doğru gelişmesini sürdürüyor. 2019 yılında yurtiçinde yaratılan ekonomik değerlerin yüzde 85'i civarında olan kamu borçlanması tutarının, 2021'de yüzde 111'i geçmesi bekleniyor. 

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nden yapılan açıklamada, İngiltere’nin kamu borcunun kasım ayında 2019’un aynı dönemine kıyasla 5,6 milyar sterlin arttığı bildirildi. 

Özellikle nisan ayından kasım sonuna kadar olan sürede İngiltere’de kamu bankaları hariç kamu borcunun 301,6 milyar sterline yükseldiği kaydedilen açıklamada, ülkenin toplam kamu borcunun ülkedeki yaratılan toplam geliri veya üretimi simgeleyen gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranla yüzde 99,5 seviyesini görerek 2,1 trilyon sterline ulaştığı belirtildi. Bu, ülkedeki kamu borcunun yurtiçinde bir yılda yaratılan geliri aşmaya hazırlandığını gösteriyor. 

Statista verilerine göre, İngiltere’nin kamu borcu 2019’da GSYİH'nın yüzde 85'ini biraz aşmıştı. Bu oranın 2020’de yüzde 108 ve 2021’de de yüzde 111 olacağı tahmin ediliyor. Son verilerle birlikte İngiltere’nin toplam kamu borcunun GSYİH’ye oranı 1962 yılından bu yana en yüksek seviyesinde bulunuyor.

+49 – LONDRA/FRANKFURT

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT