İngiltere’nin ikinci dalga korkusu: Korona değil, ekonomik kriz

İngiltere’nin ikinci dalga korkusu: Korona değil, ekonomik kriz

Covid-19’un yaralarını sarmaya çalışan Birleşik Krallık, ağır bir bilanço ile karşı karşıya olduğunun farkında. Haftalardır “sosyal mesafeye dikkat” çağrısı yapılan ülkede, korkulan ikinci dalganın ekonomik durgunluk nedeniyle yaşanması bekleniyor.

Birleşik Krallık’ta, Covid-19 can kaybı sayılarında her geçen gün azalma hatta bazı bölgelerde tamamen ölümlerin sonlandığı görülüyor. Yeni vaka ve ölüm bildirilmemesi pandemi sürecinin sonuna doğru yaklaşıldığını işaret etse de ülke ekonomisinin resesyona girmiş olması nedeniyle  ülke yeni bir krizle karşı karşıya. 

Ülkenin, Merkez Bankası'nın açıkladığı 2020 için yüzde 14'lük küçülme rakamlarından daha da kötü bir durumda olduğu resmi olarak açıklandı. Bu nedenle hükümet kanadı  yeni bir hamle yaparak ekonomiyi canlandıracaklarını duyurdu. Boris Johnson aylardır kış uykusunda olan ekonomiyi uyandırmak için hazinenin başındaki Rishi Sunak’la beraber esnafın arasına, halkın içine karışarak bir anlamda bu krizi “saha içinden” yönetmeye başladı. 

Ekonomik krizden kurtulma paketinin, detaylarıyla 6 Temmuz haftasında Rishi Sunak tarafından açıklanacağını söyleyen Boris Johnson, yıl sonuna kadar toplam 5 milyar pound bütçe ayırdıklarını, katma değer ve gelir vergisi indirimleri de dahil olmak üzere gayrimenkul sektöründen, perakende sektörüne, havacılık sektöründen, eğlence sektörüne kadar hemen hemen her alanda devrimsel iyileştirmeler üzerinde çalıştıklarını duyurdu. 

Halkın desteğini almak ve atacakları adımları daha iyi anlatabilmek için “kampanya” çatısı oluşturduklarını belirten Johnson,  kampanya temasının “Build, Build, Build” olduğunu ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük ilerlemeyi kaydedeceklerini açıkladı.

BİNALARA DEĞİL İŞLERE İHTİYACIMIZ VAR

Johnson’ın “yapılandırma” (build, build, build) kampanyasına ise tepkiler gelmeye başladı bile. Muhalefet Partisi lideri Sir Ker Starmer, “gelecek” için adımlara söylenecek bir söz olamayacağını, ancak bugün milyonlarca insanın işini kaybettiğini, milyonlarca insanın da devletin koruma şemsiyesi olan “furlough” imkânlarından faydalanamadığını belirtti. Starmer, “Yarın için binalar değil, bugün için işsizliği önleyecek adımlar atılmalı” diyor.

Birleşik Krallık, pandemi süreci başladığından bu yana 9,5 milyon maaşlı çalışanı devletin koruma şemsiyesi “furlough” altına almıştı. Resmi makamlarca açıklanan verilere göre, “furlough” olan çalışanların önemli bir kısmı işlerine geri dönemeyecekler. Küçük esnaf kategorisine giren işyerleri içinde, “hibe” yardımlar aylardır devam ederken, hibe kapsamına giremeyen 3 milyon kişinin de işsizler kadrosuna katılacağı öngörülüyor. 

Devletin koruma şemsiyesi kademeli olarak azalarak bu yılın ekim ayı sonuna kadar devam edecek.

OKUL BİNALARININ DURUMU İÇLER ACISI

Boris Johnson’ın, seçim kampanyası zamanında verdiği sözleri yerine getirmek için, bugünleri fırsat olarak görüp işe okullardan başlayacağını duyurmasının ardından eylül ayına kadar okulların fiziksel yapılarının iyileştirilmesinin tamamlanacağı açıklandı. Yeni okulların da hızla inşa edileceğini söyleyen Johnson, 1 milyarlık bir bütçenin bu işler için ayrıldığını söyleyerek kesenin ağzını iyice açtığı algısını yaratıyor.

Eğitim alanındaki “yapısal” adımların yankısı sürerken, konuya Eğitim Bakanı da dahil oldu ve çocuklarını okula göndermeyen ebeveynlere gözdağı vererek, para cezası ödemek zorunda kalacaklarını açıkladı.

KARANTİNANIN DEVAM ETTİĞİ BÖLGE

Birleşik Krallık’ta hayat yavaş yavaş normale dönerken, bazı yerlerde vakaların artmasından dolayı karantinanın devam edeceği de ülkede son günlerde öne çıkan haberlerin başında geliyor. Pandemi sürecinde en çok vaka görülen bölgenin üç katı hızla virüsün yayıldığı tespit edilen Leicester bölgesinde karantina sürecinin ne kadar devam edeceğini vaka sayıları belirleyecek. 

Birleşik Krallık’ta hemen hemen herkesin gözünü çevirdiği bölge haline gelen Leicster, Covid-19’un yeniden ülkede tırmanışa geçmesini önlemek için sıkı kontrol altında tutulması gereken bir bölge. Bu nedenle, önümüzdeki iki haftalık dönemde kaydedeceği ilerleme merakla bekleniyor.

GÖZDE SAPANLI – BIRMINGHAM

FOTO: Emily Wang on Unsplash

HABERE YORUM KAT