İngiltere'de eski İşçi Partisi lideri Corbyn'den hemşirelerin grevine destek:

İngiltere'de eski İşçi Partisi lideri Corbyn'den hemşirelerin grevine destek:

İngiltere'de 300 binden fazla üyesi bulunan, hemşireleri temsil eden "Royal College of Nursing" (RCN) sendikasına bağlı hemşirelerin 73 sağlık kuruluşunda başlattığı grevin ikinci gününe eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de destek verdi.

RCN'nin kararıyla 12'şer saat sürecek iki günlük grevin ikinci gününde de hemşireler ve Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) çalışanları Londra'daki farklı sağlık kuruluşları önünde toplandı.

Yerel saatle 07.30'da iş bırakan hemşire ve NHS çalışanları, University College London Hastanesi önünde grev standı kurdu. Buraya gelen Corbyn, hemşirelere destek vermek için pankart taşıyarak slogan attı.

 Corbyn, hükümetin sorunları kabul etmesi gerektiğini belirterek "Son 12 yılda kamuda yapılan kesintilerin çok kötü etkileri oldu. Buradaki insanlar son çare olarak grev yapıyor çünkü en azından enflasyon oranında zam almak konusunda umutlarını kaybediyorlar." diye konuştu.

Corbyn, enflasyonun yüzde 10'un üzerinde seyrettiğini, kamuda daha fazla kesinti yapılmaması gerektiğini savunarak "Bugün sadece NHS değil, demir yolları çalışanları, posta teşkilatı ve memurlar da anlaşmazlıklar yaşıyor ve grevlerin sayısı ile etkisi artıyor." değerlendirmesini yaptı.

Ülkede kamu sektöründe maaş artışlarının 2010'dan bu yana enflasyonun altında kaldığını hatta bazı artışların durdurulduğunu kaydeden Corbyn, "Çalışanların standartları son 10 yılda düştü ve düşmeye devam ediyor. Bunun bir geri dönüşü var. Artık McDonalds şubelerinden daha fazla gıda bankası var. Toplumdaki yoksullukla doğru orantılı artan bir mental sağlık sorunu ile karşı karşıyayız." dedi.

Aç çocukların İngiltere'si dünyanın 5. en zengin ülkesi

Corbyn, ülkede öğretmenlerin de enflasyon oranında zam beklediğini anlatarak "Öğretmenler cephenin en önünde, yeterli beslenemeyen aç çocuklarla muhatap oluyorlar ve bu İngiltere dünyanın en zengin 5. ülkesi." ifadelerini kullandı.

Hükümetin sendika ve meslek örgütleriyle daha fazla diyalog içinde olması gerektiğinin altını çizen Corbyn, İskoçya'da öğretmenlere, Galler'de ise sağlık çalışanlarına önerilen zam oranlarının artırıldığını belirtti.

Corbyn, bu gelişmenin İngiltere'de de hükümetin daha yüksek oranda zam teklif etmesi için baskı oluşturacağını sözlerine ekledi.

Galler'deki grev artış teklifiyle iptal edildi

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da on binlerce hemşire, 15 ve 20 Aralık 2022'de de greve gitmişti.

RCN, 16 Ocak'ta, ay sonuna kadar müzakerelerde ilerleme sağlanamazsa 6-7 Şubat'ta tekrar grev yapılacağını bildirmişti. Ancak Galler hükümetinin yaptığı artış teklifini değerlendiren sendika, Galler'deki grevi şimdilik iptal ettiğini duyurmuştu.

İngiltere'de binlerce hemşire, artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında adil maaş artışı talebiyle 18 Ocak'ta iki günlük greve gitmişti.

RCN, yüzde 19'luk maaş zammı talebinde bulunurken, hükümet söz konusu talebin karşılanamaz olduğunu savunuyor.

Artı49
 

HABERE YORUM KAT