İngiltere diken üstünde: Hükümet salgını “Tier” sistemi ile kontrol altına alabilecek mi?

İngiltere diken üstünde: Hükümet salgını “Tier” sistemi ile kontrol altına alabilecek mi?

Anfi tiyatrolardaki kademeli oturma düzeni gibi, birbiri ardına ve farklı önceliklere göre düzenleme anlamına gelen “tier” sistemi, Birleşik Krallık çapında uygulanmaya başlıyor.

Ulusal karantina 2 Aralık’ta bitecek ancak hemen akabinde “tier” sistemiyle yeni kurallar gelecek. Açıklanan “Tier Sistemi” ise zor bulmacaları bile geride bırakacak türden kurallarla dolu. 

LONDRA ve LIVERPOOL TIER 2

Kasım ayının başından bu yana ülke genelinde alınan önlemlerin başkent Londra’da işe yaradığını gösteren bir netice olarak Londra’nın Tier 2 bölgesi olduğu duyuruldu.Neticeye Londralılar seviniyor ancak Londra Belediye Başkanı, Tier 2 açıklaması yapılır yapılmaz halkı publara akın etmemeleri konusunda uyarıyor. 

Kitlesel test için pilot bölge olarak seçilen ve tüm halkın test edildiği Liverpool ise Başbakan tarafından “başarı hikâyesi” olarak lanse edildi. Tier 2 olan Liverpoollular da, Londralılar gibi “Christmas” döneminde bir nebze daha rahat olacaklar, ama tüm ülke gibi diken üstünde oturmaya devam edecekler.

BIRMINGHAM ve MANCHESTER TIER 3

Ülkenin en büyük şehirlerinden Birmingham, Manchester ve çevresindeki şehirlerin hepsi Tier 3 olarak açıklandı. Bu bölgelerde yaşayanlar için ulusal karantina kurallarından çok da farklı bir durum yaşanmayacak, ancak tüm Tier kuralları bulmaca gibi olduğu için kimin hangi kuralı nasıl anlayıp uygulayacağı merak konusu.

İSKOÇYA İŞİ ABARTIYOR

Pandeminin başından beri Boris Johnson’la kurallar, kararlar ve uygulamalar konusunda yarış halinde olan İskoçya Devlet Bakanı Nicola Sturgeon, Tier 4 bölgesi yaratmaya çalışarak, kuralları daha da ağırlaştırmaya çalışıyor. Sturgeon’ın çağrısına Boris Johnson kabinesi şimdilik kulak asmıyor, ama önümüzdeki üç haftalık dönemin neler göstereceğine bakmak gerekiyor.

TIER 1 BÖLGELER YOK DENECEK KADAR AZ

Birleşik Krallık’ta neredeyse tüm bölgelerin Tier 2 ve Tier 3 olması, ülkedeki durumun ne denli kritik olduğunu göstermekle birlikte, sadece üç yerleşim yerinin Tier 1 yani en az kısıtlamanın yapılacağı bölge gösterilmesi bir nebze de olsa yüreklere su serpti. 

Tier bölgeleri arasında seyahat  yasak olduğu için, Tier 1 bölgesine, diğer bölgelerden giriş olmayacağından Christmas döneminde o bölgenin sakinlerinin rahat bir nefes alacaklarını söylemek mümkün. 

Tier sistemiyle yeni bir çözüm arayışında olan Birleşik Krallık hükümetinin ne derece başarılı olacağı ise Christmas dönemine gelindiğinde belli olacak.Vaka sayısının 30 binlerden 15 bine indiği ülkede virüsün kontrolden çıkmaması için  Boris Johnson halka çağrıda bulundu, vaka ve ölüm sayıları ise çağrının karşılık bulup bulmadığını bizlere gösterecek.

GÖZDE SAPANLI – BİRMİNGHAM

 

HABERE YORUM KAT