İngiliz hükümetinin “U dönüşleri”: Herkes şaşkın ve çaresiz

İngiliz hükümetinin “U dönüşleri”: Herkes şaşkın ve çaresiz

 Hükümetin “lockdown” sürecinde yap boz tahtasına çevirdiği gündem, halkı şaşkına çevirdi. İngiliz hükümetinin keskin dönüşleri kuralları koyanları da, konulan kuralları anlamaya çalışanları da şaşkın ve çaresiz bırakıyor. 

Ülke haftalardır heykellerle olan kavgasını bitiremezken, her geçen gün gündemdeki sıcak konulara yenileri ekleniyor. Ekonominin canlanması için 15 Haziran’dan itibaren mağazaların açılmasına izin veren hükümet, bu yasak kalkar kalkmaz 2 metre mesafesi konusunda ağır eleştirilere maruz kalmaya başladı. 

İşyerleri, 2 metre mesafe kuralının 1 metreye düşürülmesini, bu sayede daha az zarar edeceklerini hatta iflas etme sürelerini uzatacaklarını iddia ediyorlar ve hükümetten bu kuralı değiştirmesini istiyorlar. Hükümet ise yeşil ışık yakarak, bu kararın değiştirileceği yolunda sinyaller veriyor.

MASKE VE TEMİZLİKTE U-DÖNÜŞLERİ 

Aylar öncesinde pek çok ülkede sokaklar, metrolar, otobüsler dezenfekte edilip yıkanırken ve maskesiz sokağa çıkılması pek çok ülkede yasak iken Birleşik Krallık, bunun gerekli olmadığını söylüyordu. Ancak bugün geldiğimiz noktada, kamuya açık yerlerde maskenin zorunlu olduğu belirtilerek, kurallara uymayanlara cezai yaptırım uygulanacağı söyleniyor.

Virüsün yayılma hızını arttıran ve belki de bu kadar çok ölümün olmasına neden olan bu yanlış karar ve eksik uygulama sebebiyle hükümete duyulan öfke de artıyor.

HAVAYOLU ENDÜSTRİSİ KARANTİNA KARARINI YARGIYA TAŞIYOR

Hükümetin verdiği kararlarla ilgili o kadar çok eleştiri geliyor ki, her defasında hükümet yeni bir U dönüşü yapıyor. Havayolu endüstrisinin de Birleşik Krallık’a gelenlere 14 gün karantina uygulanmasına başlanacağını duyurmasının ardından, British Airways, Easyjet ve Ryanair, hukuki yollara gideceklerini açıkladılar. 

Havayolları şirketlerinin bu hamlesinin ardından, hükümet kanadının yeni bir U-dönüşü yapıp yapmayacağı ise merakla bekleniyor.

450 AİLE ÖLEN YAKINLARININ HAKLARINI ARAYACAK

Covid-19’un jet hızıyla yayılıp 40 binin üzerinde can kaybına neden olmasının altında yatan en önemli nedeninin yanlış  kriz yönetimi olduğu belirtilen Birleşik Krallık’ta şu günlerde  450 aile hukuk mücadelesine başlama kararı aldı. 

Hükümetin bu konuda nasıl bir geri bildirim vereceği henüz netlik kazanmadığı için U dönüşü yapıp yapmayacağı da bilinmiyor. Ancak 450 aile adına NHS’e yönelik hukuki süreci başlatacak avukatın, yaşamını Covid-19 yüzünden kaybeden NHS çalışanlarının ailelerine hükümetin 60 biner pound vermesini referans alarak ,mali tablosu yüksek bir taleple hükümetin karşısına çıkacağı tahmin ediliyor.

OKULLAR VE VELİLERE DE U-DÖNÜŞÜ

Her taraftan ve her kesimden yükselen sesler arasında, son zamanlarda en çok sesi duyulan gruplardan biri de öğrenciler ve veliler. Okulların bir açılıp, bir kapanması, sonra bir daha açılması hükümetin yeni U-dönüşleri olarak gündemdeki yerini koruyor. Hatta dar gelirli ailelerin okulların tatil edilmesi nedeniyle çocuklarına öğlen yemeği veremeyecek olmalarından dolayı ısrarlı bir şekilde okulların açılması konusunda hükümete baskı uygulamalarının ve Marcus Rashford’un başlattığı kampanyanın bu U-dönüşü kararında etkili olduğu belirtiliyor. 

Hükümet yaz boyunca okulların açık kalacağını ve öğrencilere yemek verileceğini duyurarak Covid-19 kriz bütçesine bir masraf kalemi daha ekliyor.

GÖZDE SAPANLI – BIRMINGHAM

HABERE YORUM KAT