İlaç tekellerinin tutumuna dikkat çekildi: Korona günlerinde işçi mücadelesi daha da önemli

İlaç tekellerinin tutumuna dikkat çekildi: Korona günlerinde işçi mücadelesi daha da önemli

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) yeni yıl dolayısıyla ilettiği mesajında “Bir yanda insan sağlığı, diğer yanda ilaç tekellerinin daha fazla kâr savaşı” gerçeğine dikkat çekti.

Pandeminin yarattığı krize işarete eden Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) bir basın açıklaması yaparak ilaç sektöründeki tekellerin savaşının ve işçi mücadelesinin 2021’e damga vuracağını olacağına işaret etti. Köln merkezli DİDF’in yeni yıl mesajında şöyle denildi:

image-3.jpeg

“Globalleşen dünyada bir anda dünyayı saran pandemi hem hastalık olarak hem de sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla özel bir süreç oldu. 2020’yi geride bırakırken bir yandan yaşadıklarımızı düşünüyor, diğer yandan yeni gelen yılın daha iyi bir yıl olmasını diliyoruz. 

Yüzbinlerce insan yaşam savaşı verip hayatını kaybederken, pandemiyle birleşen kapitalist sistemin ekonomik krizi 2020’de hastalık ve ölümlerin yanı sıra yoksulluk ve işsizliği de büyüttü. Kapanan işyerleri, 'korona yardımı' alan büyük tekellerin işten atma planları, eve giren paranın azalması gibi sorunları Almanya’da da milyonlarca emekçi yaşadı, yaşıyor. En azla karnını doyurmak zorunda olanların durumu daha da kötüleşti. 

Çocuklarımızın eğitimindeki eşitsizlik, konut ve sağlık sorunlarımız, tıpkı pandeminin herkesi eşit etkilemediği gibi, daha da çıplak görünür oldu. Eve kapanan kadınların sırtındaki yükün ve şiddetin artması korona döneminin haberleri arasındaydı.

Yılı bitirirken bütün insanlığın umudu, doğal olarak, her şeyden önce pandeminin bitirilmesi. 2020’nin son haftalarında umudu yeşerten aşının bulunmasından sonra yaşananlar bile, bir kere daha kapitalizmin işleyiş yasalarının acımasızlığını gösteriyor. Bir yanda insan sağlığı, diğer yanda ilaç tekellerinin daha fazla kâr savaşı!

TÜM YASAKLARA RAĞMEN 

2020’de bütün yasaklamalara, antidemokratik uygulamalara rağmen sokaklar da boş kalmadı. ABD’de Georg Floyd’un ölümünden sonra ırkçılığı protesto eylemlerinde on binlerce insan, özellikle de gençler bir araya geldi. Moria mülteci kampındaki yangından sonra da kitlesel eylemler yapıldı. Yine fabrika önlerinde işten atmalara karşı mücadele eden işçilerin örnekleri var. TİS’lerde sendikalar tabanın sesine kulak vermek zorunda kalıyorlar. Sistemi ayakta tutan ve düşük ücretlere mahkûm edilen emekçilerin alkışlarla başlayan talepleri tüm toplum tarafından kabul gördü. Hükümetin korona paketlerindeki eşitsizliği azımsanmayacak sayıda emekçiler için daha görünür oldu. 

EŞİTSİZLİK HER ALANDA SORGULANACAK

2021 yılında her alanda adaletsizliğin sorgulanmasının artacağını söylemek hiç de abartı değil. Daha iyi bir yaşam için, insanca çalışma koşulları ve insanca yaşamaya yetecek bir ücret için milyonların birleşik mücadelesinin önünde hiçbir güç duramaz.

Dilimiz, inancımız, milliyetimiz ne olursa olsun; 2021 yılı, emekçilerin birleşik mücadelesinin büyütülmesinin olanaklarıyla geliyor. 

Mücadeleyle güzelleşecek bir 2021 yaşayacağımız umuduyla bütün işçi ve emekçilerin yeni yılını kutluyoruz.”

+49 – BERLİN

Foto: unsplash

HABERE YORUM KAT