İkinci dalga koronavirüs ekonomiyi çökertebilir: Kepenkler inmemeli, ama...

İkinci dalga koronavirüs ekonomiyi çökertebilir: Kepenkler inmemeli, ama...

Avrupa’nın en büyük ekonomisinde salgının ikinci dalgasında yoğun iflaslara yol açmasından korkuluyor. Federal Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, ülke ölçeğinde işyeri kapatma uygulamasına karşı uyardı. Ekonomistler kötümser.

Avrupa’nın en büyük ekonomisinde koronavirüsün sonuçlarına karşı önlemler tartışmaya yol açıyor, Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier işyerlerinin kapatılmasına karşı uyarısını yinelerken, Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz, ülkenin mali açıdan yeterince donanımlı olduğuna dikkat çekti. Cumartesi sabahı itibariyle yapılan bir açıklamada, Fedaral Almanya’da 14 bin 714 koronavirüs  bulaşmış insan olduğu, bunun da yeni bir rekora karşılık geldiği bildirildi. 

Özellikle ekonomistler arasında, ülkede hızla yayılan ikinci dalganın muhtemel sonuçlarından ötürü endişeli bir bekleyişin yayıldığı gözlendi. Kamuya ait KfW Banka Grubu Başekonomisti Fritzi Köhler-Geib, DPA’ya yaptığı açıklamalarda, konjonktürel canlılığın önümüzdeki bahar aylarına kadar büyük ölçüde durma noktasına gelebileceğini belirterek, “Böyle olunca işsizlik de önümüzdeki aylarda yerinde sayabilir veya, eğer işler kötü giderse, önemli ölçüde artabilir” dedi. 

Salgındaki gelişmelerin dramatik boyutlar kazandığını belirten Federal Ekonomi Bakanı Altmaier,  ekonomide kepenklerin indirilmesine karşı görüşünü yineledi. Başbakan Angela Merkel’e yakın görüşleriyle bilinen Hıristiyan demokrat politikacı, “Ülke düzeyinde bir işyeri kapanması olmamalıdır, ayrıca gerekli de görmüyorum” dedi. 

Federal Maliye Bakanı Olaf Schulze de Almanya’nın mali açıdan yeterince donanımlı olduğunun altını çizerken, “Korona salgınının üstesinden uzun bir süredir gelinemedi, beklendiği gibi şimdi sonbaharda yükselen enfeksiyon sayılarıyla karşıyla karşıyayız. Durum ciddi ve biz de ciddiye alıyoruz” diye konuştu. 

İŞSİZLİK RİSKİ BÜYÜYOR

KfW Başekonomisti Fritzi Köhler-Geib, müşteriyle yüz yüze çalışılan sektörlerde istihdam riskinin yüksek kaldığını belirtirken otel, restoran, kafe gibi işletmelerin ağırlıkta olduğu perakende ticaret ve kültürel hizmetler sektöründe sonbahar ve kış aylarında epey bir yük birikeceğini kaydetti. 

Deutsche Bank iktisatçılarından Marc Schattenberg de DPA’ya yaptığı açıklamalarda, “Durum bayağı zor, özellikle hizmetler sektöründe zor” görüşünü dile getirdi. Schattenberg, yılın dördüncü çeyreği ile yeni yılın ilk aylarında bir geriye gidiş tehlikesi bulunduğunu belirtti. Allianz Grubu uzmanlarından Katharina Utermöhl de sonbahardan itibaren Alman ekonomisi için durumun daha bir sevimsizleşeceğine dikkat çekti. DPA’nın sorularını yanıtlayan Utermöhl, şu andaki konjonktürel iyileşmenin kalıcı olmayabileceğine işaret etti. 

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, 2021 yılı için yapılan ve yıllık ekonomik büyüme hızını yüzde 4 civarında gören olumlu tahminlerin, yüksek enfeksiyon sayılarının düşürülmesi halinde mümkün olabileceğini belirtti. Bu yıl yüzde 5.8’lik bir ekonomik daralma olacağına işaret eden Altmaier, önümüzdeki yılın büyüme hızının olumlu bir bakışla yüzde 4,4 olabileceğini söyledi. 

İKİNCİ DALGA BÜYÜK RİSK

Alman Ekonomik Araştırma Ensititüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, ikinci dalganın risklerinin küçük görülmemesi gerektiğini hatırlattı. Yurttaşların yaşanan durumun ciddiyeti konusunda bilinçlendirdilmesi gerektiğini belirten Fratzscher, ekonominin direnme gücünün mart ve nisan aylarından çok daha zayıf olduğunun altını çizdi. Augsburger Allgemeine gazetesinin sorularını yanıtlayan Fratzscher, “Enfeksiyon rakamlarında güçlü ve kalıcı bir yükseliş ekonomiyi ilk dalga kadar ağır bir biçimde etkileyebilir” uyarısında bulundu. 

Siyaset sınıfında ise itirazlar daha bir belirginleşmeye başladı. Muhalefetteki liberal parti FDP’nin Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Christian Dürr, iktidardaki Hıristiyan demokrat ve sosyal demokrat koalisyonun hazırladığı konjonktür paketinin etkisiz olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Katma değer vergisinin düşürülmesinin pahalıya mal olduğunu ve etkisiz kaldığını ileri süren liberal politikacı, işverenlerin ekonomik faaliyetlerinde ve yatırımlarında güvenli bir biçimde adım atabilmesi için üzerlerindeki yükün kalıcı bir biçimde azaltılmasından yana görüş belirtti. Dürr, hükümetin asıl bu doğrultuda sinyaller vermesini istedi. 

+49 – BERLİN

FOTO: Mohssen Assanimoghaddam/DPA

HABERE YORUM KAT