Ikea, müşterilerin PIN girişlerini kaydettiği için 1,5 milyon Euro cezaya çarptırıldı

Ikea, müşterilerin PIN girişlerini kaydettiği için 1,5 milyon Euro cezaya çarptırıldı
Ikea, Viyana’daki yasa dışı kamera gözetimi nedeniyle 1,5 milyon euro para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, mağazanın müşterilerin PIN girişlerini izinsiz kaydettiğini belirtti.

Ikea, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki yasa dışı video gözetimi nedeniyle 1,5 milyon euro para cezasına çarptırıldı. Kararı Federal İdare Mahkemesi (BVwG) onayladı. Haberlere göre, mağazanın Viyana Westbahnhof şubesinde hem bina önündeki yayalar hem de kasa alanında PIN girişi yapan müşteriler izinsiz şekilde kayda alındı. Şirket, karara itiraz edeceğini duyurdu.

30 farklı veri koruma ihlali tespit edildi

Mahkeme, Avusturya Veri Koruma Kurumu’nun (DSB) tespitlerini büyük ölçüde doğruladı. Soruşturmanın 2022 baharında başlatıldığı, toplam 30 veri koruma ihlalinin belirlendiği açıklandı. Ikea, 1,5 milyon euro para cezasının yanı sıra 150 bin euro tutarında yargılama masrafını da ödemek zorunda kalacak.

Mahkeme, 30 ihlalden 28’ini onayladı. Karara göre, mağazada bulunan bir kamera müşterilerin PIN kodu girişlerini açık biçimde kaydetti ve bu görüntüler 72 saat boyunca saklandı. Ayrıca, altı kameranın yasal dayanağı olmadan belirli alanları izlediği, yedi kameranın görüş açısının ise gereğinden geniş olduğu belirlendi.

Kamera kayıtlarında yasal gerekçe eksik

Mahkeme kararında, bazı kameralarda dijital bulanıklaştırmanın yapılmadığı, yani görüntülere istemeden giren kişilerin kimliklerinin korunmadığı vurgulandı. Ikea, bu eksikliğin güvenlik şirketinde çalışan eski bir çalışandan kaynaklandığını savundu. Ancak mahkeme, söz konusu kişinin teknik olarak bu işlemleri yapma yetkinliğine sahip olmadığını belirterek gerekçeyi reddetti. Şirketin, tespit edilen eksiklikleri de sonradan düzeltmediği ifade edildi.

Ikea’dan karara itiraz: “Veri işlenmedi”

Ikea Avusturya Halkla İlişkiler Müdürü Christina Strauss, Alman teknoloji portalı heise.de’ye yaptığı açıklamada, şirketin karara itiraz edeceğini söyledi. Strauss, “Elektronik güvenlik sistemimiz kişisel veri işlemedi, kaydedilen kişiler ya da PIN girişleri tanımlanabilir değildi. Dolayısıyla bir veri ihlali gerçekleşmiş sayılmaz” dedi.

Strauss ayrıca, “Hiç kimse zarar görmedi, dolayısıyla verilen ceza orantısız derecede yüksek. Yine de yetkililerle iş birliği içindeyiz; veri koruması bizim için birincil öncelik” ifadelerini kullandı. Ikea, Viyana Westbahnhof şubesinde giriş ve kasa bölgesinde yapılan video gözetiminin hırsızlık ve vandalizmle mücadele amacıyla gerçekleştirildiğini savundu.

On binlerce kişi gizlice kayda alındı

Federal İdare Mahkemesi ise Ikea’nın aksine, 25 Mart – 25 Mayıs 2022 tarihleri arasında on binlerce kişinin açıkça tanınabilir biçimde kaydedildiği kanaatine vardı. Mahkeme gerekçesinde, Ikea’nın yoğun bir kamusal alanı, yani Viyana Westbahnhof çevresini —tramvay ve metro çıkışlarını da kapsayacak şekilde— izlediğini belirtti.

Mahkeme: Maddi zarar yok, ancak ihlal açık

BVwG, kaydedilen PIN kodlarının kötüye kullanılmadığını, dolayısıyla maddi bir zarar oluşmadığını belirtti. Manevi zararın ise düşük olduğu ifade edildi. Ancak yine de mahkeme, bu tür sistemlerin yasal çerçeve olmaksızın kullanılmasının “temel bir gizlilik ihlali” anlamına geldiğini vurguladı.

Mahkeme, Ikea’nın yetkililerle iş birliği yapması, geçmişte sabıka kaydının bulunmaması, sorunun giderilmesi ve kayıtların silinmesini cezada hafifletici unsurlar olarak dikkate aldı.