IGe-L gerekli mi, değil mi?

IGe-L gerekli mi, değil mi?

AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Şuözer, ek doktor hizmetlerinin gerekli olup olmadığı konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

NECATİ ŞUÖZER - İnanın  hemen hemen her gün bu konular hakkında beni  ve çağrı merkezlerimizi arayan veya direk olarak şubelerimize gelerek bilgi almak isteyen birçok insan oluyor. Şahıs hizmeti aldıktan sonra, hizmetin karşılığını ödüyor, elbette ki, sigortam var neden böyle bir hizmet için ekstradan ücret ödemek zorundayım sorusunu, kendine soruyor. İşte bu sebepten dolayı uzun yıllardan beri dilim döndüğünce bu tür konular hakkında  sizleri bilgilendirmeye çalıştım ve de çalışıyorum.

Yasal sağlık sigorta kurumları bu tür hizmetlerin gereksiz olduğu düşüncesinde olduklarını beyan etmektedirler. 2015 yılında doktorlar Almanya´da 1,5 milyar avro değerinde ek bir gelir etmişlerdir. Bu da hasta başına takriben 98 avroya tekabül etmektedir.

Bu tür hizmetleri en fazla jinekolog, ürolog, göz ve ortopedi doktorları sunmaktadırlar.

IGe-L;  alınacak veya alınmış olan tıbben gerekliliğinin olup olmadığının teyit edilmediği yani kişiye özel olarak sunulmak istenen sağlık hizmetlerinin hepsinin ismi olarak lanse edilir.

Alerji testinden, ültrasyona kadar: Gerekli mi, değil mi? 

Kişiye özel sağlık hizmetleri nelerdir? Sağlık sigortası hizmetlerine dahil mi veya dahil olmadığına kim karar veriyor?

IGe-L hizmetleri yasal sağlık sigortası kataloğunda olmayan, hizmet bedelinin hasta tarafından karşılanması durumudur.

Hastalık sigortası kurumları  prensip olarak tıbbi gerekliliği bulunan tedavi metodları ile ilgili bütün masrafları üstlenmektedirler. Bu durum erken tanıya yönelik hizmetlerde de aynı şekildedir. Tabi ki birçok doktor ve diş hekimi kişiye özel sağlık hizmetleri sunmaktadırlar – bu durumda birçok doktor için ek kazanç kaynağı oluşturmaktadır.

Gerekli mi, gereksiz mi?

IGe-L dahilinde koruyucu sağlık önlemleri özellikle de yurtdışı seyahatları ile ilgili tıbbi hizmetten, alternatif iyileştirme metodlarından tutunda, yaşlanmayı geciktirme önlemlerine kadar birçok hizmet sunulmaktadır.

Birkaç ek hizmet belki de gerekli olabilir, yurt dışı seyahati tıbbi bilgilendirme işlevi gibi. Fakat birçok şey ise gereksizdir. Sunulan birçok hizmet tıbben ihtilaf yani tartışma arz eder ve de sağlığa zararlı olabilir.

Genel olarak Ortak Federal Komisyon (Gemeinsamer Bundesausschuss)  terapi şekli ve içerikleri, bilhassa yeni iyileştirme metodlarının hizmet kataloğuna alınıp alınmaması hakkında, karar verir.

Bu heyetin içinde hastalık sigortası temsilcileri, anlaşmalı doktorlar büyük bir titizlikle hangi hizmetin tıbben gerekli olduğunu kontrolünü yapıp, neden kasalar tarafından ödenmesi gerektiği kararını veririler. 2004 yılından beridir hasta temsilcileri de bu görüşmelere katılmaktadırlar. Heyetin almış olduğu kararlar bütün yasal hastalık sigorta kurumlarını bağlar.

Doktorlar sıklıkla, Ortak Federal Komisyonu’nun lüzumsuz gördüğü, çıkartılmış/ gereksiz dediği veyahut üzerinde daha karar vermediği hizmetleri sunuyorlar. Kişiye özgü sağlık hizmetlerinin alınması sonucu, yeteri kadar kontrölü yapılmamış, riskinin çok yüksek olduğu veya tıbben gereksiz olan bu hizmetler, çok büyük hayati risk oluşturabilirler.

Aşağıdaki internet bağlantıları üzerinden IGe-L hizmetleri hakkında Almanca olarak daha detaylı bilgi edinip, gerekiliği ile ilgili olarak daha kolay karar verebilirsiniz.

Bu bağlantı adreslerinin varlığından herkesi haberdar etmenizi rica ediyorum. 

http://www.aok.de/bundesweit/gesundheit/behandlung-ige-leistungen-a-z-7794.php

Der IGeL-Monitor hilft Ihnen bei der Bewertung einzelner IGeL-Leistungen und unterstützt Sie bei der Entscheidungsfindung.

HABERE YORUM KAT