Hükümet partileri içinde sertleşen sürtüşmeler: “Sanki yarın yokmuş gibi para harcıyor”

Hükümet partileri içinde sertleşen sürtüşmeler: “Sanki yarın yokmuş gibi para harcıyor”

CDU Genel Başkanlığına aday Friedrich Merz, Maliye Bakanı Olaf Scholz'u yüksek borçlar yoluyla devletin korona yardımını finanse ettiği için adeta azarladı: “Çocuklarımız her şeyin bedelini ödemek zorunda kalacak.”

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin genel başkanlığına aday Friedrich Merz, Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Maliye Bakanı Olaf Scholz'u izlediği korona politikaları konusunda yaylım ateşine tuttu. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Merz, “Maliye bakanı parayı sanki yarın yokmuş gibi harcıyor, tüm bunların bedelini çocuklarımız ödemek zorunda kalacak” dedi. Vergi mükelleflerinin parasını korona krizinde dikkatli kullanmak gerektiğini kaydeden Merz, “Freni boşa almak demek, dağdan tam gaz aşağı inmek anlamına gelmek zorunda değil” diye konuştu. 

Alman Basın Ajansı DPA’ya göre Merz, federal hükümetin kısa süreli çalışma ödeneğini 2021'in sonuna kadar uzatma kararını da eleştirdi. “Kısa süreli çalışma ödeneği, kısa vadede bir krizin üstesinden gelmek için var. Çok uzun süre ödenirse, işgücü piyasasını bloke etme riski vardır” diyen Merz, korona önlemlerine karşı protestolar için de federal hükümetin sokağa çıkan halka kulak vermesi gerektiğini kaydetti. Friedrich Merz, şöyle konuştu: 

“Her şeyden önce, siyaset insanların gelecek  korkusunu ciddiye almalıdır. Pek çok kişi özgürlüklerine getirilen kısıtlamaları protesto ediyor, bu da siyasetçilerin uğraşmak zorunda olduğu meşru bir endişe. Gösterilerde komplo teorisyenleri, radikal solcular ve radikal sağcılar var. Ancak aralarında kazanılması gereken çok sayıda kişi de var.” 

Öte yandan Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre yılın ilk yarısında federal hükümet, eyaletler, belediyeler ve sosyal sigortalar kurumları kazandıklarından 51,6 milyar avro daha fazla harcadı. Bu da sadece ticaret ve satış vergisinin düşmesine değil, aynı zamanda kısa süreli çalışma nedeniyle gelir vergisinin de düşmesine neden olacak. 

+49 - BERLİN

FOTO:  Rolf Vennenbernd / DPA

HABERE YORUM KAT