Hollanda, 2030 iklim hedeflerini yakalamak için 28 milyar avroluk paket açıkladı

Hollanda, 2030 iklim hedeflerini yakalamak için 28 milyar avroluk paket açıkladı

Hollanda hükümeti, karbon emisyonunu 2030'a kadar, 1990'daki seviyeye göre en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen iklim hedeflerine ulaşmak için 28 milyar avroluk paket açıkladı.

Hükümet sitesinden yapılan açıklamada, Hollanda'nın, karbon emisyonunu 22 megaton azaltarak 2030'a kadar, 1990'daki seviyeye göre en az yüzde 55 düşürmeyi hedeflediği bildirildi.

İklim ve Enerji Politikaları Bakanı Rob Jetten'in "Hollanda yıllardır iklim hedeflerini geriden takip etmeye çalışıyor. İklim politikalarının herkes için elverişli olması lazım. Bu sebeple sübvansiyon, vergilendirme ve teşvik gibi çeşitli politikalardan oluşan bir planla hareket ediyoruz." şeklindeki görüşlerine yer verilen açıklamada, hükümetin 120 adımdan oluşan planı için 28 milyar avroluk bütçe ayırdığı belirtildi.

Açıklanan tedbirler

Açıklamada, kömür ve gazla çalışan enerji santrallerinin 2035'e kadar kapatılacağı ve enerji üzerindeki verginin azaltılacağı kaydedildi.

Düşük gelir grubundakilerin yaşadığı bölgelerdeki evlerin daha sürdürülebilir malzemeyle yenilenmesi için 425 milyon ayrıldığı aktarılan açıklamada, kiralık evlere elektrik panelleri kurulumu için 100 milyon avro ve ikinci el elektrikli araçların satışını artırmak için 600 milyon avroluk sübvansiyon verileceği ifade edildi.

Açıklamada elektriğin daha cazibeli, akaryakıtın ise daha pahalı olacağına değinilirken, hidrojen için farklı bir tarife uygulanacağı bilgisine yer verildi.

Emisyon Ticaret Sistemi sektörlerindeki şirketlere sağlanan ücretsiz emisyon tahsisatları için ek bütçe oluşturulacağı belirtilen açıklamada, gazla çalışan firmaların 2040'a kadar hidrojen enerjisine dönmesi gerektiği ve 2027 itibarıyla plastik ham maddelerin en az yüzde 30'unun geri dönüştürülmüş plastik içermesi gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, 28 milyar avroluk bütçeyle hükümetin, iklim hedeflerine ulaşma politikalarına Hollanda toplumundaki herkesi dahil etmeyi amaçladığı vurgulandı.

HABERE YORUM KAT