Hisse fiyatı çöküyor: Siemens Enerji'den devlet yardımı çağrısı

Hisse fiyatı çöküyor: Siemens Enerji'den devlet yardımı çağrısı

Kriz şirketi Siemens Enerji, rüzgar enerjisi işindeki sorunlar nedeniyle devlete çağrıda bulunuyor.

Mali açıdan sorunlu mühendislik grubu Siemens Enerji, büyük projeleri için garanti konusunda Alman hükümetiyle görüşüyor. Şirket, rüzgar türbini iştiraki Gamesa'da yaşanan kriz nedeniyle bankalarla sorun yaşamaktan korkuyor.

Milyarlarca dolarlık zararla mücadele eden şirket, federal hükümetle devlet garantileri konusunda görüşmeler yapıldığını doğruladı. Siemens Enerji'den yapılan açıklamada, şirketin büyük siparişler için garantilere erişimi güvence altına almak üzere ortak bankalar ve federal hükümet de dahil olmak üzere çeşitli taraflarla ön görüşmeler yürüttüğü belirtildi. Özellikle eski gaz ve enerji iş birimlerinde artan siparişler nedeniyle garantilere artan bir ihtiyaç olduğu açıklandı.

Henüz bir karar verilmediği belirtildi. Federal Ekonomi Bakanlığı sözcüsü "Alman hükümeti şirketle yakın ve güvene dayalı görüşmeler yürütüyor" dedi ancak ayrıntı vermedi. Haber borsada, Siemens Enerji hisselerinde zaman zaman yüzde 30'un üzerinde bir düşüşü tetikledi. Enerji teknolojisi grubunda halen yüzde 25,1'lik engelleyici bir azınlığa sahip olan Siemens Grubu'nun hisseleri ise yaklaşık yüzde beş değer kaybetti.

TEMİNAT ARAYIŞI SÜRÜYOR

"WirtschaftsWoche "nin haberine göre Siemens Enerji 15 milyar Euro’ya kadar teminat arayışında. Rüzgar türbini iştiraki Siemens Gamesa'nın yaşadığı kriz nedeniyle grup, bankalarla büyük projeler için garanti görüşmelerinde zorluk yaşamaktan korkuyor. Sektörde şirketlerin yıllarca süren bu tür projeler için bankalardan kredi alarak performanslarını güvence altına almaları yaygın bir durum.

Habere göre, federal hükümet on milyar Euro’luk ilk dilim garantinin yüzde 80'ini sağlayacak, kalan yüzde 20'lik kısım ise bankalar tarafından karşılanacak. Beş milyar Euro’luk ikinci dilim ise Siemens Enerji'nin halka arzından sonra halen yüzde 25,1 hisseye sahip olan eski ana şirket Siemens AG tarafından garanti edilecek.

ARTI49

HABERE YORUM KAT